Drveni podovi zahtijevaju redovito održavanje – usisavanje i metenje barem jednom tjedno. Za metenje je najbolje koristiti metlu visoke kakvoće, ne pretvrdu. Kod usisavanja je poželjno koristiti četku nakon koje na parketu neće ostati ogrebotine. Ako nakon usisavanja i metenja na podu i dalje bude nečistoće prebrišite je mokrom krpom. Pripazite da bude samo blago vlažna jer drvo ne može podnijeti puno vode. Pod može nabubriti, a postoji i opasnost od nastanka mrlja.

Hodate li po svom parketu obuveni tada ga posebno treba redovito čistiti jer zrna pijeska s obuće ostavljaju sitne ogrebotine. Ako je parket jako zapušten treba ga ribati četkom i benzinom. Pritom treba biti veoma pažljiv i oprezan kako ne bi došlo do požara. Kada ste gotovi s ribanjem uzmite suhu krpu i pokupite prljavštinu. Parket bi trebalo tanko premazati laštilom i pustiti da se osuši. Zatim se dobro obriše vunenom krpom i lašti.

Imate li malu djecu koja se vole igrati na podu postoji mogućnost da će bojicama ili voštanim bojama zaprljati pod. Za čišćenje mrlja od bojica na parketu potrebna vam je mekana gumica koja ne pušta boju, odnosno ona koju upotrebljavaju slikari. Vosak pak možete ukloniti ledenim oblogom ili vrećicom s ledom. Nakon nanošenja leda ostatak voska ostružite plastičnom žlicom.

Pravila održavanja razlikuju se kod lakiranog i nelakiranog parketa. Lakirani parket možete brisati vlažnom krpom, no imajte na umu da lak ne pruža zaštitu od vode. Za čišćenje nelakiranog parketa pogodan je vosak koji parketu daje zaštitni sloj. Postupak nanošenja voska bilo bi dobro ponavljati jednom mjesečno. Nakon nanošenja se pod lašti mekanom pamučnom krpom. Zvuči li vam to komplicirano možete kupiti neko od sredstava za održavanje parketa i upotrijebiti ga u skladu s uputama na pakiranju. Koristite li za čišćenje nelakiranog parketa vosak ili ulje trebate imati na umu da ne smijete koristiti krpu od mikrovlakana jer izvlači vlagu iz drva koje će se s vremenom isušiti i popucati.

Kod uklanjanja mrlja je najbolje da to učinite što prije, dok se još nisu osušile. Većinu mrlja možete maknuti krpom koja će dobro upiti nečistoću ili s nekim papirnatim upijačem. Za čišćenje uskih spojeva parketa upotrijebite čačkalicu ili štapiće za uši.

Budući da danas postoji puno različitih vrsta parketa preporučujemo da prodavača ili postavljača parketa pitate za njegovo održavanje.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi