Gotovo svaku bocu, neovisno o materijalu najlakše je očistiti toplom vodom, sodom bikarbonom ili deterdžentom. Boca se lagano začepi i snažno mučka dok ne postane potpuno čista. Zatim se nekoliko puta ispere čistom vodom.

Ako želite oprati bocu u kojoj ste držali ulje ili mast preporučuje se da u nju utočite malo benzina ili otopinu masne sode u vodi. Bocu i u ovom slučaju treba dobro mućkati i u nekoliko navrata dobro isprati čistom vodom. Koristite li masnu sodu tada vodi za ispiranje možete dodati i nešto octene kiseline. Budite oprezni jer je benzin zapaljiv i može eksplodirati u blizini peći ili plamena. Pažljivo rukujte i sa sodom jer je štetna ako recimo štrcne u oči.

Odlično sredstvo za čišćenje boca je ocat. Bilo bi dobro da nabavite četku za ribanje boca, a ako je već imate njome dobro ribajte unutrašnjost boce. Dobro protresite bočicu u koju ste ulili ocat, izlijte ga iz boce i nekoliko puta isperite toplom vodom.

Deterdžent za pranje suđa uvijek je dobro rješenje za pranje boca od stakla. Za plastične boce možete upotrijebiti sapun, a ako to ne bude dovoljno djelotvorno poslužite se žličicom izbjeljivača i sode bikarbone. Učinak će biti veći ako navedene materijale, pomiješane s vodom, ostavite da djeluju preko noći i u jutro dobro isperete. Za čišćenje boca od aluminija postoje čak posebne tablete za pranje. Treba ih koristiti držeći se uputa. Po potrebi možete probati i s deterdžentom za pranje posuđa. Staklene boce bez gumenih dijelova možete prati u perilici suđa.

Veoma je važno da boce održavate čistima jer su pogodne za razvoj bakterija. Mislite na svoje zdravlje i povremeno izdvojite vremena za njihovo detaljno pranje.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi