Izbor rasvjete u kuhinji zahtijeva više pažnje od odabira rasvjete u ostalim prostorijama u kući ili stanu. Razlog je u brojnim namjenama dobro opremljene kuhinje.

Dok je ranije najpotrebnije bilo središnje svjetlo danas je situacija nešto drugačija jer se kuhinjski poslovi obavljaju uz rubne dijelove kuhinje. Današnje moderne kuhinje moraju biti najviše osvijetljene iznad elemenata kao što su štednjak i sudoper, te iznad radne plohe za pripremu hrane.

Idealno rješenje su svjetiljke na vodilici budući da sadrže reflektore koji se mogu postaviti tako da osvjetljavaju upravo ona mjesta na kojima je rasvjeta najpotrebnija. Dobro je imati i umjerenu pozadinsku rasvjetu te svjetiljke koje će osvijetliti unutrašnjost ormarića.

Donosimo nekoliko prijedloga rasvjetnih tijela za kuhinju!

Plafonijera

Kod biranja rasvjete za kuhinju savjetuje se postavljanje plafonijere jer duža rasvjetna tijela nisu funkcionalna za ovu prostoriju.

Plafonijere su danas u većini interijera zamijenila viseća rasvjetna tijela i LED rasvjeta, no oni kojima je najveći prioritet praktičnost često se odlučuju upravo na ovu opciju.

LED rasvjeta

Zahvaljujući modernom izgledu i velikom izboru boja i snaga svjetlosti LED paneli se sve češće biraju kao rasvjeta za kuhinju. Velika prednost im je u tome što su gotovo neprimjetni ako se ugrađuju u spuštene stropove.

LED rasvjeta najčešće se koristi za osvjetljavanje određenih dijelova kuhinje, mjesta na kojima se priprema hrana, pere suđe i kuha.

Dekorativna rasvjeta

Jedna od opcija za kuhinje je i dekorativna rasvjeta čija je funkcija estetski podići prostor. Od izgleda je bitnija funkcionalnost, no ako rasvjeta pridonosi vizualnom dojmu prostorije u kuhinji će biti ljepši ugođaj.

Retro i industrijski stil

U kuhinje se vratila rasvjeta koja potječe iz retro i industrijskog stila, no u nešto elegantnijem obliku. Moderno retro osvjetljenje možete iskoristiti samo za jedan dio kuhinje, na primjer kao viseće svjetiljke iznad radne ploče ili u vidu zidne rasvjete.

Vintage žarulje u Edison stilu

Želite li nadograđenu verziju retro ili industrijskog stila predlažemo žarulje u Edison stilu koje će ostalim industrijskim elementima dati dozu mekoće i topline.

Veće je bolje

S ciljem postizanja "wow" efekta sve su popularnija velika rasvjetna tijela u kuhinji koja se smještaju iznad kuhinjskog otoka ili blagovaonskog stola.Čiste linije

Moderno uređenje temelji se većinom na čistim oblicima, neovisno o tome radi li se o modernom kauču, modernoj kuhinji ili rasvjeti. Izbjegava se pretjerano ukrašavanje.

Na primjer, starija rasvjetna tijela često imaju ukrašene metalne dijelove, no to se ne uklapa u današnji moderan dizajn prostora. U trendu su minimalizam, jednostavni geometrijski oblici, neutralne boje.

Zlatna boja je "in"

U trendu su zlatni detalji u prostoru, pa je tako popularna i rasvjeta u zlatnoj boji ili s pozlaćenim detaljima.

Kuhinja je mjesto okupljanja obitelji i koristi se za mnogo toga, od kuhanja i objedovanja do druženja, učenja i odmaranja. Upravo je zato rasvjeta u kuhinji vrlo bitan faktor i birajte onu koja će ispuniti sve potrebne parametre za ugodan boravak.

Za dodatnu inspiraciju zavirite u galeriju!

Fotogalerija (16)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi