Sanacija tribina i hidroizolacija membranom na bazi poliuree Purtop

Gradski bazen u Đakovu otvoren je davne 1989. godine povodom obilježavanja 750 godina postojanja grada. Kako bi mu se vratio nekadašnji sjaj, prošle je godine u njegovu rekonstrukciju uloženo milijun kuna. Iz temelja je ponovno izgrađen mali bazen s toboganom, u strojarnicu je postavljen automatski detektor za klor, nabavljen je hidromasažni bazen, postavljena nova štedna rasvjeta i ozvučenje, popločeno tisuću kvadrata prostora za posjetitelje i uređena ograda. Po prvi je put kupalište opremljeno ležaljkama i suncobranima, što se pokazalo kao pun pogodak i pravi ljetni hit. Tako je nakon uspješnog završetka prve faze obnove najavljen i nastavak ulaganja u đakovačko kupalište, pa je ove godine u obnovu uloženo još milijun i tristo tisuća kuna. Jedan od predviđenih zahvata bila je i rekonstrukcija tribine koja je bila nužna jer je kroz nju godinama prodirala voda. Stoga je trebalo hidroizolirati tribine i zaustaviti vlaženje u prostorijama ispod te omogućiti njihovo naknadno uređenje.


Loše stanje tribina prije sanacije.

Sanacija podloge tribina

Nakon uvida u postojeće stanje tribina projektni ured Đakovoprojekt, koji je angažirao investitor tvrtka Univerzal, napravio je sanacijski troškovnik prema kojem je tvrtka Tehnocolor započela s izvođenjem radova. Nakon skidanja postojeće obloge i starih slojeva sačmarenjem i brušenjem sanirana su lokalna oštećenja betona i uklonjeni odlomljeni ili slabo vezani dijelovi. Na svim mjestima gdje je armatura korodirala izvedeno je čišćenje vodom pod visokim tlakom do visokog sjaja, a potom je nanesen jednokomponentni cementni mort za sprečavanje korozije – MAPEFER 1K. Nakon toga sva veća oštećenja sanirana su jednokomponentnim tiksotropnim reparaturnim mortom MAPEGROUT T60 klase R4, otpornim na sulfate i ojačanim vlaknima.


Reprofiliranje tribina mortom PLANITOP SMOOTH & REPAIR R4.

MAPEGROUT T60 u svom sastavu sadrži inhibitore korozije, lako se nanosi na vertikalne površine pa čak i u debljim nanosima do 40 mm. Iako je MAPEGROUT T60 mort sa svojstvom smanjenog skupljanja u fazi očvršćivanja i sušenja, vremenski uvjeti (visoka temperatura i vjetar) zahtijevali su njegu morta. Zbog toga je u mješavinu morta dodan specijalan dodatak za njegu betona MAPECURE SRA u omjeru 0,25 % na masu morta, koji smanjuje njegovo plastično i hidrauličko skupljanje te stvaranje mikropukotina. Sanacija čela i gazišta tribina te odgovarajući padovi izvedeni su brzovezujućim cementnim sanacijskim mortom PLANITOP SMOOTH & REPAIR R4, klase R4, ojačanim vlaknima i s kompenziranim skupljanjem. U reprofilirane dilatacijske reške nakon usisavanja najprije je umetnuta okrugla traka od polietilenske ekstrudirane pjene MAPEFOAM, a dilatacije su zapunjene jednokomponentnom poliuretanskom masom za brtvljenje MAPEFLEX PU 45 visokog modula elastičnosti koja se koristi i kao ljepilo.


Pogled na reprofilirane tribine.

Hidroizolacija na bazi poliuree koja se nanosi špricanjem

Tvrtka Kristić izolacija, koja je ove godine proslavila 30 godina poslovanja, izabrana je za kooperanta na radovima izvođenja hidroizolacije tribina. Djelatnici tvrtke prošli su obuku u sjedištu tvrtke Mapei S.p.A. u Milanu, čime su stekli potrebna znanja za ispravnu ugradnju Purtop sustava, sustava na bazi poliuree koje je odabrano kao rješenje za hidroizolaciju tribina.


Nanošenje temeljnog premaza PRIMER-a SN.


Špricanje PURTOP-a 400 M, membrane na bazi poliuree.

Na betonske tribine, sanirane na ranije opisani način, prvo je nanesen PRIMER SN, dvokomponentni epoksidni temeljni premaz koji je, dok je još bio svjež, posut kvarcnim pijeskom QUARTZ 0,5 do punog zasićenja radi prionjivosti sljedećeg sloja. Nakon sušenja temeljnog premaza pristupilo se špricanju PURTOP-a 400 M, dvokomponentne hidroizolacije bez otapala na bazi hibridne poliuree. Špricanje PURTOP-a 400 M izvodilo se specijalnom visokotlačnom pumpom. Kako je jedna od osnovnih prednosti PURTOP-a 400 M brzo vezanje i trenutna hidroizolacija površine, bilo je moguće u istom danu valjkom u dva sloja nanijeti dvokomponentni alifatski poliuretanski završni sloj MAPECOAT PU 15 s dodatkom MAPECOLOR PASTE u plavoj boji.


Tribine po završetku nanošenja hidroizolacijske membrane PURTOP 400 M.

Specijalno razvijen za zaštitu Purtop hidroizolacijskih sustava, MAPECOAT PU 15 osigurava Purtop hidroizolaciji otpornost na habanje i daje UV zaštitu. Tribina je već drugi dan od završetka radova bila spremna za korištenje, a bazenski je kompleks prepušten korisnicima. Tako će obnovljene tribine omogućiti daljnji razvoj gradskih bazena otvaranjem dodatnih sadržaja u kompleksu kao što su fitness centar, frizerski salon, salon za masažu, saune, solariji i ostala wellness ponuda, što je samo dio ukupnog razvojnog potencijala gradskih bazena i kontinentalnog turizma na području grada Đakova.


Nanošenje završnog sloja MAPECOAT PU 15 uz dodatak MAPECOLOR PASTE u plavoj boji.

TEHNIČKI PODACI:

 • Gradski bazen Đakovo, Đakovo
 • Investitor: Univerzal d.o.o., Đakovo
 • Vrijeme izvođenja radova: lipanj – srpanj 2016. godine
 • Projektant: Đakovoprojekt d.o.o., Đakovo
 • Glavni izvođač radova: Tehnocolor d.o.o., Đakovo
 • Izvođač hidroizolaterskih radova: Kristić izolacija d.o.o.,Mirkovci
 • Nadzor: Đakovoprojekt d.o.o., Đakovo
 • Mapei koordinatori: Bojan Mrković, Nenad Karalija, Fausto Ferlin, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI:

 • Sanacija podloge: Mapefer 1K, Mapegrout T60, Planitop Smooth & Repair R4, Mapecure SRA
 • Brtvljenje dilatacija: Mapefoam, Mapefl ex PU45
 • Priprema podloge: Primer SN, Quartz 0,5
 • Hidroizolacija: Purtop 400 M, Mapecoat PU 15, Mapecolor Paste


Završni izgled tribina gradskog bazena.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi