Uže područje grada Zagreba obiluje mnogobrojnim potocima koji se s Medvednice slijevaju k urbanim gradskim dijelovima. 8 potoka sa sjeverozapadnih obronaka Medvednice utječe u rijeku Krapinu, dok u rijeku Savu s južnih i jugoistočnih obronaka Medvednice utječe 39 potoka. Ukupna dužina potoka iznosi 398,17 km, a održavano je 203,71 km. Potoci južnih, jugozapadnih i istočnih obronaka čine vrlo gustu razgranatu hidrografsku mrežu s velikim uzdužnim padovima, a u brdskom pojasu uz jake intenzitete oborina uzrokuje otjecanje bujičnog karaktera popraćeno jakim erozijskim procesom i prenošenjem nanosa u središnji i donji dio vodotoka.

Na području središnjeg i nizinskog dijela slivnih površina nalazi se izgrađeno gradsko područje koje se štiti od bujičnih potočnih tokova retencijama i akumulacijama. Retencije su uređena područja u slijevu vodotoka koje služe za privremeno zadržavanje vode radi zaštite od poplava. Puštanjem vode u retenciju smanjuje se najveći (maksimalan) protok na nizvodnom području, pa se time količina vode koja bi inače poplavila to područje propušta kroz vodotok dulje vrije¬me. Retencija može biti izvedena tako da se puni nekontrolirano (kontrolira se samo izlaz vode iz retencijskog prostora) ili se može puniti i prazniti kontrolirano. Tada se retencija puni prelijevanjem preko bočnog preljeva na nasipu ili otvaranjem zapornica na ustavama. Kada prođe opasnost od poplava nizvodnog područja, zapornice se otvaraju, a voda se vraća u vodotok.

Retencije Kustošak i Kustošak F-3

S ciljem sprečavanja poplava izgrađen je 21 retencijski sustav koji prihvaća i dalje odvodi vodu podsljemenskih potoka kao i retencije Kustošak E i Kustošak F-3 koje se sastoje od temeljnog ispusta i bočnog preljeva. Temeljni ispust na obje retencije sastoji se od ulazne građevine s taložnicom, izlazne građevine s brzotokom i slapištem te galerije, dok se bočni preljev na obje retencije sastoji od ulaza, tunela, brzotoka i slapišta.


Reprofi lacija slapišta strojnim nanošenjem MAPEGROUT-a T60.

Postupak sanacije

Zbog dotrajalosti i vidljivo segregiranih dijelova betona na navedenim hidrotehničkim građevinama bilo je potrebno izvršiti njihovu sanaciju. Sanacija se sastojala od radnji za koje možemo reći da su standardan postupak prilikom sanacije betonskih konstrukcija:

 • Priprema podloge i uklanjanje degradiranih dijelova betona hidrodinamičkim pranjem i demoliranjem; navedenim postupkom osim uklanjanja loših dijelova betona osigurala se i potrebna hrapavost površine (min. 5 mm) za nanošenje reparaturnog morta.
 • Zaštita vidljive armature jednokomponentnim cementnim mortom s dodatkom inhibitora korozije MAPEFER 1K koji je u ovom slučaju služio i kao poboljšivač prionjivosti mortova za reprofilaciju na čeličnu armaturu.
 • Reprofilacija površina strukturnim polimer-cementnim mortom MAPEGROUT T60, koji se nanosio strojno u debljinama 10 – 40 mm u jednom sloju. Prilikom pripreme mješavine dodavalo se 0,25 % težinski dodataka za njegu mortova MAPECURE SRA radi smanjenja rizika od nastajanja pukotina. Zbog vjetrovitog vremena reprofilirane površine u narednih 48 sati štitile su se geotekstilom koji se močio prskanjem. Navedenim radnjama osigurani su zadovoljavajući uvjeti za sazrijevanje morta, a time i za postizanje njegovih punih karakteristika.
 • Nakon sazrijevanja morta reprofilirane površine hidroizolirane su polimer-cementnom hidroizolacijom MAPELASTIC u 2 sloja ukupne debljine 2 mm te dodatno zaštićene ELASTOCOLOR zaštitnom bojom na osnovi akrilnih smola u vodenoj disperziji, u boji RAL 7032.


Detalj nanošenja reparaturnog morta.

Sanirane retencije Kustošak i Kustošak F-3 važan su dio su-stava zaštite od poplave bujičnih voda u podsljemenskoj zoni, posebno u zapadnom dijelu grada (Črnomerec, Vrapčak, Kustošak, Kuniščak). Povjerenje koje su nam ukazali izvođači radova odabirom Mapei proizvoda i sustava za sanaciju tako važnih objekata za sigurnost zapadnih dijelova grada dodatno nas obvezuje da nastavimo s daljnim razvojem naših proizvoda i rješenja za betonske konstrukcije.

TEHNIČKI PODACI:

 • Retencije Kustošak E i Kustošak F-3, Zagreb
 • Vrijeme izvođenja radova: 2015. – 2016. godine
 • Investitor: Hrvatske vode d.o.o., Zagreb
 • Projektant: Ante Ivanović, dipl. ing. građ., Opusgeo d.o.o., Zagreb
 • Nadzor: Sedra consulting d.o.o., Zagreb
 • Glavni izvođač radova: Spegra inženjering d.o.o., Split
 • Mapei koordinator: Goran Šinko, ing.


Gotov izgled sanirane taložnice reprofilirane mortom MAPEGROUT T60 te zaštićene MAPELASTIC-om i ELASTOCOLOR bojom.

PROIZVODI MAPEI:

 • Sanacija retencija: Mapefer 1K, Mapegrout T60, Mapecure SRA, Mapelastic, Elastocolor boja

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi