Tvrtka Vodovod grada Vukovara osim područja grada, vodom opskrbljuje i održava vodovodnu mrežu i okolnih naselja. Kako bi se zadržala vrhunska kvaliteta vode, Vodovod ulaže znatne napore i sredstva u razvoj novih tehnologija te u održavanje postojećih pogona za proizvodnju vode.

Objekt za bistrenje vode izgrađen daleke 1966. godine, ima kapacitet od 200 l/sec, što je trećina ukupnog kapaciteta za bistrenje vode u procesu proizvodnje vode za ljudsku potrošnju. Prosječna potrošnja vode iznosi 94,6 litara vode po stanovniku na dan, dok je na godišnjoj razini ukupna proizvodnja oko 2 400 000 m3.

U odnosu na prijeratno stanje potrebe za vodom smanjene su gotovo tri puta, što je odraz smanjenja potrošnje prvenstveno u gospodarstvu, a potom i smanjenja broja stanovnika. Predmet sanacije bili su reaktor i četiri taložnice za bistrenje vode koje omogućuju kontinuiranu proizvodnju pitke vode.

Tijekom višegodišnjeg rada došlo je do starenja i oštećenja stijenki zidova. U lošem stanju bili su gotovo svi spojevi kanala, zidovi i preljevi, stoga je trebalo obnoviti kanale i češljeve za prelijevanje vode iz objekata za taloženje u kanale za odvod vode na filtriranje. Svi degradirani dijelovi najprije su mehanički odstranjeni do zdravog i čistog betona.

Korodirana armatura potom je temeljito očišćena od hrđe te je u dva sloja nanesen MAPEFER 1K, cementni mort za zaštitu armaturnih šipki od korozije. Nakon sušenja započela je sanacija i reprofiliranje betonskih površina, pukotina i rupa MAPEGROUT-om T60, tiksotropnim mortom visoke čvrstoće, ojačanim vlaknima i otpornim na
sulfate.

Potom je u dva sloja nanesen MAPECOAT I 24, epoksidna boja za kemijsku zaštitu betonskih površina. Nakon što se osuši, MAPECOAT I 24 postaje otporan na agresivno djelovanje kiselina, lužina, soli, ulja, ugljikovodika i otapala.

Nije štetan za zdravlje ljudi, pa se može koristiti za površine koje su u doticaju s pitkom vodom i hranom, otporan je na mraz i zadržava strukturu obrađene površine na koju se nanosio.

U dijelu objekta koji nije u kontaktu s pitkom vodom bilo je potrebno izvršiti dodatnu zaštitu ziđa od vlaženja. Stoga je na pravilno pripremljenu podlogu nanesen temeljni premaz ELASTOCOLOR PRIMER, a potom i ELASTOCOLOR RASANTE, elastomerni premaz bez cementa koji osigurava trajnu elastičnost.

Završno je na površinu nanesena boja ELASTOCOLOR PITTURA, elastomerna trajnoelastična zaštitna boja sa svojstvom premoštenja pukotina i velikom otpornošću na kemikalije.

TEHNIČKI PODACI
  • Vrijeme izvođenja radova: 2016. – 2017. godine
  • Investitor: Vodovod grada Vukovara d.o.o.
  • Glavni izvođač radova: Izo-Građenje Konzalting d.o.o.
  • Nadzor: Vodovod grada Vukovara d.o.o.
  • Voditelj radova: Nada Novogradić, ing. građ.
  • Mapei koordinatori: Bojan Mrković, Nenad Špigl, ing. građ. (Mapei Croatia d.o.o.)
PROIZVODI MAPEI
  • Elastocolor Pittura, Elastocolor Primer, Elastocolor Rasante, Mapecoat I 24, Mapefer 1K, Mapegrout T60

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi