Nanošenje POROMAP-a RINZAFFO prvog sloja sustava (lijevo), PORPOMAP INTONACO nanesen na zidove stana (desno)

Najveći uzrok propadanja zidanih konstrukcija kapilarno je uzdizanje vlage. Manifestacija kapilarne vlage u zidovima ogleda se u ljuštenju i otpadanju završnih slojeva žbuke i boje sa zidova te neugodnom mirisu vlage u prostoru.

Starije zidane građevine kod kojih ili nema hidroizolacije ili je ona dotrajala i ispucala, najčešće su građevine kod kojih se javlja kapilarno uzdizanje vlage.

Međutim, svjedoci smo da je ovaj problem sve češći i kod novijih građevina kod kojih nije kvalitetno izvedena hidroizolacija. Uočivši problem u svom stanu, investitor je kontaktirao Odjel tehnike Mapei Croatia i zatražio mišljenje i tehnološko rješenje za sanaciju zidova.

Uvidom u stanje utvrđen je uzrok propadanja – ljuštenje završnih slojeva zidova nastalo je kao posljedica kapilarnog uzdizanja vlage. Kao rješenje preporučena je sanacija Poromap sustavom isušujućih žbuka.

Sustav isušujućih žbuka Poromap, na bazi ekopucolana i vapna, jedan je od načina sanacije kapilarne vlage. Sastoji se od tri dijela. Prvi dio čini POROMAP RINZAFFO, temeljna „špric" žbuka koja služi kao blokator soli i sloj koji poboljšava prionjivost sljedećeg sloja isušujuće žbuke.


Pripremanje žbuke POROMAP FINITURA ručnim mješačem

Naredni je dio sustava POROMAP INTONACO, visokoparopropusna isušujuća žbuka koja svojom strukturom osigurava isušivanje zidova, svojevrsno „skladištenje" kristala soli koje se javlja pri isušivanju zidova, što je čini otpornom i postojanom onemogućujući odlamanje i ljuštenje završnih slojeva žbuke i boje.

Treći je dio sustava POROMAP FINITURA, fina završna žbuka koja osigurava paropropusnost sustava i omogućuje lakše završno bojenje zidova.

Sanacija zidova Poromap sustavom

Kao i kod svake sanacije, prvi korak bio je priprema podloge. Premda je najbolji način pripreme površine visokotlačno pranje, u ovom slučaju to nije dolazilo u obzir jer je u stanu već postojala završna podna obloga – parket koji je investitor želio sačuvati, pa je površina mehanički očišćena.

Usisavanjem i pranjem mokrim krpama uklonjena je sva prašina kao i trošni i nevezani dijelovi zidova. Na pripremljenu, očišćenu, vlažnu podlogu nanesen je prvi sloj sustava isušujuće žbuke POROMAP RINZAFFO.

Temeljni sloj isušujuće žbuke nanesen je ručno u prosječnoj debljini od 5 mm. Nakon što je POROMAP RINZAFFO počeo vezati, ručno je nanesen sloj isušujuće žbuke POROMAP INTONACO u sloju od 2 cm. Nakon toga uslijedilo je poravnavanje i izravnavanje žbuke na potrebnu debljinu bez zaglađivanja kako se ne bi oštetila struktura žbuke.

Završni sloj POROMAP FINITURA nanesen je nakon potpunog vezanja prethodnog sloja isušujuće žbuke. POROMAP FINITURA također je nanesen ručno u debljini 1 –2 mm i obrađen metalnim gleterom kako bi se lakše nanijeli završni slojevi boje.


Nakon sanacije zidova stan je postao ugodnim i sigurnim mjestom za život

Prije samog nanošenja boje površina je tretirana silikonskim temeljnim premazom SILANCOLOR PRIMER radi ujednačavanja upojnosti i bolje pokrivenosti boje. Za završnu boju odabrana je bijela boja SILANCOLOR PAINT koja svojim karakteristikama visoke paropropusnosti savršeno odgovara sustavu isušujuće žbuke.

Suradnjom investitora, izvođača i djelatnika Odjela tehnike Mapei Croatia uspješno su sanirane posljedice kapilarne vlage u zidovima. Ovom sanacijom investitor je dobio estetski ugodan i pouzdan životni i radni prostor koji pravilnim provjetravanjem više neće imati neželjenih posljedica kapilarnog uzdizanja vlage u zidovima.

TEHNIČKI PODACI

  • Obiteljski stan, Zagreb
  • Vrijeme izvođenja radova: srpanj 2018. godine
  • Investitor: Miro Todorić
  • Izvođač: Izoart d.o.o., Velika Gorica
  • Mapei koordinator: Marko Iveković, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

  • Sanacija zidova: Poromap Rinzaffo, Poromap Intonaco, Poromap Finitura, Silancolor Primer, Silancolor Paint

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi