Palača Draganić-Marenci, koja je u arhitektonskom smislu stilski vrlo slojevita, nalazi se u povijesnoj jezgri grada Šibenika na jednom od najljepših gradskih trgova. Odluka investitora bila je da palaču preuredi u boutique hotel, a prije postupka sanacije izvršeno je sondiranje cijelog objekta. Stalni prodor vode, koja se godinama slijevala s vrha zgrade zbog oštećene krovne konstrukcije, dodatno je isprao vezivo u zidovima i nataložio čestice prašine koje su stvorile podlogu za rast bilja, dok se na sjevernoj strani nalazi uličica kroz koju za vrijeme velikih kiša teče prava bujica koja je razorila vezivni materijal između kamenog ziđa zgrade.

Postupak sanacije započeo je obijanjem žbuke u unutrašnjosti zgrade, čišćenjem sljubnica na vanjskoj površini te uklanjanjem nevezanih i slabo vezanih dijelova. Kamena fasada opjeskarena je, a sljubnice zapunjene s obje strane zgrade. Vanjske sljubnice zapunjavane su bescementnom žbukom izrađenom od veziva MAPE-ANTIQUE LC i pijeska iz lokalnog kamenoloma koji je sljubnici dao odgovarajući ton.

Nakon zapunjavanja unutarnjih sljubnica uslijedilo je bušenje rupa za injektiranje, prilikom čega je bilo važno postići dovoljnu dubinu kako bi smjesa za injektiranje prodrla do sredine zida te tako spriječila nastanak šupljina. Za injektiranje je korištena smjesa dobivena miješanjem bescementnog veziva MAPE-ANTIQUE I 15 s vodom.

U zoni temelja u svrhu prekida kapilarnog uzdizanja vlage izvodilo se gravitacijsko injektiranje mikroemulzijom MAPESTOP. Gravitacijskom injektiranju prethodilo je konsolidacijsko injektiranje smjesom MAPE-ANTIQUE I 15. Nakon vezanja smjese bušene su rupe na istim pozicijama u koje je ulijevan MAPESTOP razrijeđen s vodom. Ojačanje dijelova objekta od masivnog kamena izvodilo se karbonskim lamelama CARBOPLATE lijepljenima ADESILEX-om PG1, dok su pukotine injektirane smolom EPOJET.

TEHNIČKI PODACI

Godina izgradnje: 15. stoljeće
Vrijeme izvođenja radova: 2014.– 2015. godine
Investitor: Tatami d.o.o., Split
Projektant: Studio-Studio d.o.o., Split
Nadzor: Vlado Krstulović, dipl. ing. arh.
Glavni izvođač radova: Dva Marka d.o.o., Šibenik
Izvođač radova: Ksr obrt, Zadar
Mapei koordinator: Alen Sorić

PROIZVODI MAPEI

Adesilex PG1, Carboplate E170, Epojet, Mape-Antique I 15, Mape-Antique LC, Mapestop

Trebate li savjet o tome koje proizvode koristiti za vlastite projekte obratite nam se s povjerenjem putem doljnjeg obrasca.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi