Jedina građevina u Bjelovarskobilogorskoj županiji koja je sačuvana do suvremenog doba, a potječe iz srednjovjekovnog, tzv. zlatnog razdoblja Čazme, velebna je crkva sv. Marije Magdalene. Intenzivna istraživanja koja su trajala desetak godina pokazala su da je crkva najprije građena u stilu kasne romanike.

Obnovljena je nakon tatarskog razaranja 1241. godine, i to u ranogotičkom stilu. Trobrodna je građevina, građena tlocrtno u obliku križa s impozantnim portalom i rozetom na pročelju kojoj je tijekom obnove vraćen izvoran oblik.

Nakon rušenja cijelog pročelja nadzor i izvođač konzervatorskih radova uz sudjelovanje Odjela tehnike tvrtke Mapei Croatia zaključili su da je potrebno ojačati svodove prednjeg broda kako bi ih se stabiliziralo.

Kako bi se navedeni radovi izveli što prije te bili što manje invazivni prema cijeloj konstrukciji, odabran je Mapei FRP sustav ojačanja tkaninama od staklenih vlakana – MAPEWRAP G UNI-AX koje su ugrađene na prethodno pripremljen svod izravnat dvokomponentnim, visokoduktilnim cementnim mortom ojačanim vlaknima PLANITOP HDM MAXI.

Nakon izvedenog ojačanja pročelje je ponovno sazidano opekom kako bi se zadržao izvoran izgled građevine. Kameni elementi zabatnih zidova koji su zamijenjeni s novim kamenim blokovima dodatno su zaštićeni i hidroizolirani bescementnim dvokomponentnim elastičnim premazom otpornim na soli na bazi vapna i ekopucolana MAPEANTIQUE ECOLASTIC.

Zahvaljujući visokom sadržaju i kvaliteti sintetičkih smola u proizvodu, suhi sloj premaza MAPE-ANTIQUE ECOLASTIC održava visoku razinu elastičnosti u svim uvjetima okoline. Ovaj premaz posebno je razvijen za zaštitu građevina od povijesne i umjetničke vrijednosti i predstavlja gotovo revolucionarno rješenje za hidroizolaciju bez cementa.

Rekonstrukcijom zida pročelja crkve obuhvaćeno je i zapunjavanje sljubnica novosazidanog zida pročelja od opeke koje je izvedeno namjenskim bescementnim mortom na bazi prirodnog vapna i ekopucolana – MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO, u boji sedre (tuffo). Cijela površina pročelja dodatno je zaštićena hidrofobnim premazom za zaštitu upojnih materijala na bazi siloksanskih smola – ANTIPLUVIOL-om S.

Važno je reći da ANTIPLUVIOL S ne ostavlja film koji bi mogao promijeniti izgled tretirane površine te štiti od agresivnih atmosferskih utjecaja koji mogu prodrijeti u konstrukciju. Osim toga, zadržava vodoodbojna svojstva tijekom dugog perioda.

TEHNIČKI PODACI
  • Crkva sv. Marije Magdalene, Čazma
  • Vrijeme izvođenja radova: 2016. – 2017. godine
  • Investitor: Bjelovarska biskupija
  • Izvođač radova: Švenda građenje d.o.o., Koprivnica
  • Nadzor: Milan Pezelj, dipl. ing. arh., Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Bjelovaru
  • Mapei koordinator: Krešimir Dobranić (Mapei Croatia d.o.o.)
PROIZVODI MAPEI
  • Antipluviol S, Mape-Antique Allettamento, Mape-Antique Ecolastic, Mapewrap 11, Mapewrap 31, Mapewrap G UNI-AX 300/60, Mapewrap Primer 1, Planitop HDM Maxi

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi