Ruže penjačice dodatno povećavaju ljepotu vrta zbog svojeg drukčijeg vizualnog dojma. Velikog broja vrsti, od kojih se neke odlikuju dugom cvatnjom do kraja jeseni, dok neki predivnim nijansama boja.

Prije samog odabira varijeteta i sadnje ruža, važno je obratiti pažnju na kasniji razvojni stadij biljke, kad ona postiže svoju visinu od 4 do 5 m, uz širinu od oko 3 m.

Mrežaste ograde i potpore

Vrsta mrežastih ograda i potpora ovisi o osobinama ruže. Ruže koje imaju rast u širinu, zahtijevaju snažniju potporu. Prije sadnje ruže, na uputstvima piše koliki raspon rasta biljka postiže nakon nekoliko godina te je potrebno uskladiti njezine potrebe s vrstom potpore.

Lukovi i pergole pružaju atraktivnu potporu za ruže koje se uzgajaju na većem, otvorenijem prostoru, kao primjerice staze u parkovima ili dvorište. Mrežaste ograde idealne su za ruže koje rastu na manjoj površini.

Smještaj ruža penjačica

Jedan od najvažnijih čimbenika kod sadnje ruže jest odabir prikladnog mjesta. Ono mora biti osunčano i prostrano kako bi ruže mogle ostvariti i prikazati svoj zanosni potencijal.

Za optimalni rast ruža, mjesto treba biti barem 6 sati obasjano Sunčevom svjetlosti. Ako smještate ruže u blizini kuće ili zida, potrebno je ostaviti malo prostora za jednostavniju rezidbu i vezanje ruža.

Kod uzgoja ruža u posudama, početne posude trebaju biti volumena između 7 i 20 l, u konačnici oko 50 l. Svake godine posude treba zamijeniti većima. Posude trebaju imati rupe za drenažu. Ruže bez ili s malo trnja, idealne su za područja na kojima se često boravi ili prolazi.

Usmjeravanje rasta

Grane i stabljike ruža penjačica potrebno je usmjeravati na potporu. S vremenom, one će prekriti sve veću površinu potpore, što će rezultirati krasnim vertikalnim rastom ruža penjačica. Ruže je potrebno labavo vezati uz potporu kako bi imale dovoljno prostora za rast.

Zalijevanje i rezidba ruža

Mlade, tek posađene ruže penjačice zahtijevaju češće zalijevanje nego one starije. Zalijevanje treba biti rano ujutro, kako bi biljka imala vremena osušiti se tijekom dana, jer u suprotnom se pospješuje razvoj bolesti. Ruže penjačice zahtijevaju manje rezidbe u odnosu na ostale ruže. U rano proljeće, uklonite samo one grane koje narušavaju izgled.

Priprema za zimu i prezimljavanje

Tijekom listopada, kada temperature malo opadnu, potrebno je smanjiti zalijevanje. Time ih se priprema za lakši prelazak u dormantno stanje. Ako ih prihranjujete, u studenom treba u potpunosti prestati. Ruže minimalno orežite i oblikujte. U slučaju da je potrebno preseljenje biljke na drugo mjesto, jesenski mjeseci su za to idealni.

Autor: M.R.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi