Rosopas (Chelidonium majus) je trajnica koja pripada porodici makova (Papaveraceae).

Samoniklo raste na području Azije, središnje i južne Europe. Ima dugu povijest korištenja u biljnoj medicini diljem Europe.

Opis biljke

Žutih cvjetova kratkog vijeka i listova sivkasto zelene boje. Sjemenke su cilindričnog oblika, veličine oko 3 do 5 cm. Naraste do 75 cm.

Kod branja ili rezanja, stabljika i listovi izlučuju narančasti lateks koji može imati iritirajuća svojstva.

Ljekovita svojstva

Uspješno liječi simptome kroničnog bronhitisa, hripajućeg kašlja kod dojenčadi i djece. Pomaže u zaštiti jetre, te liječi bolesti jetre.

Rosopas olakšava probavu i daje osjećaj sitosti. Rosopas je jedan od najboljih lijekova za kožne bolesti, kao što su bradavice, ekcem i psorijaza.

Kako koristiti rosopas

Biljne kapi i mast rosopasa koriste se za uklanjanje virusnih bradavica.

Tinktura rosopasa se može uzimati interno za brži oporavak imunološkog sustava nakon dugotrajne upale krajnika kod djece. Također, njezinom se primjenom smanjuje rizik od ponovne upale krajnika.

Kao čaj, koriste se sušena stabljika, listovi i cvijet. Za pripremu čaja od rosopasa, uzima se pola čajne žličice rosopasa i prelije s 250 ml kipuće vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti.

Čaj stimulira izlučivanje žuči, te tonus žučnjaka. Smiruje živčane završetke, te se koristi kod nervoze, nesanice, bolova i stresa.

Pri korištenju preparata rosopasa, treba se pridržavati doze. Ne smije se koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi