Digitalna rješenja olakšavaju stvaranje uvjeta za sigurno radno okruženje u građevinskom sektoru

Građevinski sektor je industrija s puno opasnosti s obzirom na to da sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika. Prisutnost različitih fizičkih i kemijskih materijala, rad s teretom velike težine i na velikim visinama – sve to, između ostalog, dovodi do svakodnevne izloženosti opasnostima na radnom mjestu građevinskih radnika. Neke od najčešćih nezgoda do kojih dolazi kao posljedica spomenutih rizika su:

  • padovi s velikih visina
  • spoticanje ili padanje na istoj razini
  • zarobljenost uslijed urušavanja ili padanja objekata
  • pretrpljeni udarci padajućim ili letećim objektom
  • ozljede nastale pri rukovanju teškom strojevima ili podizanjem i nošenjem tereta

Ono što je također važno napomenuti je da nisu sve ozljede na radnom mjestu nastale nesretnim slučajem. Aktivnosti koje građevinski radnici obavljaju, kao i njihovi uvjeti rada, mogu pogoršati ili čak prouzročiti razna stanja i bolesti. Neka od stanja i oboljenja koja se najčešće povezana s radom na gradilištima su gluhoća, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i azbestoza.

Upravo su zbog svega navedenog procjena i bolje razumijevanje opasnosti kojima su radnici izloženi ključni za razvoj strategija čija je provedba nužna kako bi se spriječile nesreće na gradilištima te kako bi se smanjila razina rizika za građevinske radnike, omogućujući im tako da se osjećaju sigurno na svom radnom mjestu.

Najbolji način za bolje razumijevanje potencijalnih rizika je osigurati da svi sudionici uključeni u gradnju imaju sveobuhvatan pristup i da su upoznati sa izvještajima zaštite na radu, a za to su zaduženi voditelji zaštite na radu. No, iako je njihova uloga iznimno važna te sigurnost građevinskih radnika u najvećoj mjeri ovisi upravo o njima, posao voditelja zaštite na radu je zahtjevan, nerijetko podcijenjen i podrazumijeva pretrpanost velikom količinom regulatornih dokumenata, što ga uz borbu sa složenim procedurama, nedostatak angažmana menadžmenta i dugo radno vrijeme često čini prilično teškim i punim „prepreka“.

Odgovor na ovaj problem suvremeno građevinarstvo pronalazi u okretanju digitalnim rješenjima koja mogu olakšati ovo područje poslovanja i osigurati sigurnije radno okruženje u građevinskom sektoru.

O mogućnostima koje suvremeni digitalni alati mogu ponuditi na području sigurnosti i zdravlja na radu u građevinarstvu govori Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar: „Sigurnost i zdravlje na radu u građevinskoj industriji moguće je unaprijediti putem nekoliko sinkroniziranih procesa. S jedne strane, nužno je olakšati evidenciju učestalih problema, ubrzati proces prijave incidenata kroz automatizaciju, kao i putem detaljne analize nalaza prethodnih izvješća, kako bi se potom razvila strategija za sprječavanje ponavljanja pogrešaka. S druge strane, na gradilištima diljem svijetu, pa tako i u regiji, mora se dodatno raditi na izgradnji kulture stalnih poboljšanja, omogućujući radnicima jednostavan pristup i usvajanje zdravstvenih i sigurnosnih informacija te postojećih procjena i izvješća. Digitalna rješenja, kao što je PlanRadar mogu u tom pogledu donijeti brojne prednosti u praktičnom svakodnevnom poslovanju, omogućujući svim članovima tima da lako pristupe ili zabilježe sve potrebne informacije, čak i kada nisu online, bilo da se radi o komunikaciji vezanoj za zdravlje i sigurnost na radu ili izradi predložaka i izvješća za buduće analize.“

Uz pomoć softvera PlanRadar, voditelji zaštite na radu mogu svoj posao obavljati učinkovitije i u kraćem vremenskom periodu, uz istovremeno uspostavljanje procedura, procesa i praksi koje smanjuju poznate zdravstvene i sigurnosne rizike na gradilištima, rezultirajući pritom manjim brojem nesreća i industrijskih oboljenja s kojima se građevinski radnici suočavaju.

Rizična priroda građevinskog sektora zasigurno se ne može potpuno iskorijeniti, ali aplikacije koje mogu olakšati postizanje zdravlja i sigurnosti na radu nesumnjivo predstavljaju veliki iskorak prema značajnom poboljšanju radnih uvjeta i pružanju neophodne zaštite građevinskoj radnoj snazi.

PLANRADAR d.o.o.
PLANRADAR d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi