Kao i kod raznih drugih stvari u životu tako bi se i kod čišćenja trebali pridržavati pravila da je bolje spriječiti nego – u ovom slučaju čistiti! To znači da, na primjer, prozore ne ostavljate dugo otvorenima kako ne bi ušlo puno prašine ili da ispred ulaznih vrata postavite otirače koji će pokupiti velik dio vanjske prašine. Na uklanjanju prašine trebalo bi raditi barem jednom tjedno.

Kako bi si olakšali čišćenje prašine najbolje je imati dnevni, tjedni ili mjesečni plan čišćenja za čitavu kuću ili stan. Sredstva za čišćenje nastojite držati na jednom mjestu, a kako bi vam brisanje prašine bilo što praktičnije koristite krpe u bojama. Odredite koja krpa je za koju prostoriju, namještaj ili namjenu jer nije higijenski brisati s istom krpom kupaonicu i stol u boravku ili blagovaonici.

Odredite pomoću boje i krpu za zahodsku školjku, bide, pisoar i pločice, jednu krpu predvidite za brisanje kade i umivaonika u kupaonici, jednu isključivo za kuhinjske elemente, a četvrtu krpu koristite za prostor dnevnog boravka, namještaj, radijatore i ostalo.

Za brisanje prašine ne morate uvijek koristiti krpe, već se možete poslužiti i starim čarapama. Idealne su za brisanje prašine s drvenog namještaja, naročito ako čarapu prethodno poprskate sa sredstvom za laštenje. To sredstvo se preporučuje za osjetljiv namještaj, a za sve ostalo dovoljna je i sapunica ili samo obična voda.

Nastojite da zamazane krpe često mijenjate s čistima i obavezno isperite one zaprljane. Za elektroničke uređaje preporučuje se koristiti jednokratne krpe za brisanje prašine. Nešto su skuplje, ali sigurnije za korištenje kod uređaja osjetljivih na vodu.

Imate li u kući ili stanu namještaj koji je osjetljiv na ogrebotine najbolje je da koristite brisače prašine od janjeće vune. S njima možete bez problema pokupiti i paučinu. Veoma je praktičan brisač prašine s drškom koji se izvlači jer njime možete dosegnuti teže dostupna područja.

Tijekom čišćenja nastojite uvijek brisati prašinu od gore prema dolje. To je najbolje činiti najprije sa suhom krpom, a zatim s vlažnom. Možda vam se čini neuobičajenim, ali odličan čistač prašine je sušilo za kosu. Hladnim zrakom iz sušila uspješno ćete ukloniti prašinu s knjiga, raznih sobnih dekoracija ili drugih malih predmeta. Sušilo koristite samo na otvorenom prozoru ili balkonu kako se prašina ne bi zadržala u kući.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi