Mrlje od voska spadaju među jednostavnije mrlje za uklanjanje. Odstranjuju se na sljedeći način: prvo ih je potrebno lagano ostrugati, zatim se pomoću glačala izglačaju između dvije gaze, upijača ili upijajućeg papira. Naime, glačanjem se vosak topi, a gaza, ubrus ili papir ga potom upijaju.

U slučaju da je mrlja od bojanog voska, potrebno je pomoću malo sterilnog alkohola natopiti područje mrlje kako bi uklonili boju od voska s tkanine. Nakon toga, odjevni predmet operite kod kuće ili u kemijskoj čistionici ako se radi o skupljem komadu odjeće.

Ako se mrlja od voska nalazi na materijalu koji se ne pere, postupite na sljedeći način: zamrznite materijal (ili ga obložite vrećicom leda) kako bi se vosak stvrdnuo, zatim ga pažljivo ostružite, mjesto s mrljom prekrijte upijajućom gazom ili ubrusom, isperite sredstvom za uklanjanje mrlja te ostavite da se osuši. Postupak ponovite dok ne dobijete željeni rezultat.

Mrlje od voska s tvrdih materijala uklanjate na sličan način: potrebno je smrznuti vosak, pažljivo ga ukloniti, isprati sa spužvom natopljenom deterdžentom ili sodom bikarbonom, te potom isprati vodom.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi