Dogodi li vam se nezgoda s uljem i ono završi na vašoj omiljenoj odjeći ili tkanini od namještaja nemojte očajavati jer postoji rješenje za uklanjanje mrlje.

Nastojite djelovati čim prije jer što se duže čeka mrlja će se teže ukloniti. Jedno od rješenja za uklanjanje mrlje od ulja je škrobno brašno (na primjer, gustin). Nanesite ga na mrlju, pustite da upije masnoću i zatim sa četkom očistite mjesto gdje se stvorila mrlja.

Osim škrobnog brašna dobro sredstvo za uklanjanje mrlja je prašak za pecivo te deterdžent u kombinaciji s vrućom vodom. Deterdžent možete trljati u mrlju sa starom četkicom za zube kako bi proces uklanjanja mrlje bio djelotvorniji.

Čišćenju starijih masnih mrlja trebate pristupiti malo drugačije, naročito ako se radi o osjetljivom materijalu. Tada na mjesto od ulja staviti kuhinjski papir ili nešto slično i pređite preko njega glačalom zagrijanim tek dovoljno da papir upije masnoću koja će se ovim postupkom otopiti. Neke masne mrlje, primjerice, s ovratnika, možete ukloniti trljanjem sapuna za mrlje ili praškom za pecivo. Nakon određenog vremena tkaninu operite na uobičajeni način.

Mrlja od ulja možete se riješiti i pomoću sode bikarbone, zahvalnog sredstva u kućanstvu. Stavite je na mrlju i pustite da djeluje oko sat vremena. Znat ćete da je postupak uspješan ako će soda bikarbona poprimiti svjetlo smeđu boju. To znači da upija ulje.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi