Gljivice plijesni razmnožavaju se na mjestima na kojima je velika vlažnost zraka i gdje zrak, primjerice, ne može proći između dijelova rublja – zbijena odjeća na vješalicama ili složena jedna na drugu. Djelovanjem gljivica nastaju žućkaste ili smeđe mrlje od plijesni. Na isti način dolazi i do plijesni u knjigama. Stvaranje plijesni u ormaru možete spriječiti čestim otvaranjem vrata ormara, redovitim provjetravanjem sobe i povremenim preslagivanjem složenog rublja.

Mrlja od plijesni možete se riješiti tako da ih natopite octom i zatim isperete. Ponekad uklanjanju može pomoći i namakanje u mlaćenicu. Tu trebate imati na umu da sredstva koja sadrže klor morate koristiti oprezno i obavezno prema uputama koje se nalaze na pakiranju kako ne bi izbijelili boje na šarenoj odjeći.

Na tržištu postoje razne soli za uklanjanje mrlja od plijesni. Imaju djelotvoran učinak, ali nikako se ne smiju koristiti za mrlje na tkaninama od svile. Mrlja na takvom materijalu riješite se namakanjem u mlaćenici.

Želite li se riješiti mrlja od plijesni na rublju dobro rješenje je i izlaganje suncu jer će ultraljubičasto svjetlo ubiti spore plijesni. Nakon toga tkaninu operite na temperaturi od *C ili u programu za iskuhavanje.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi