Beton je najčešće korišteni građevinski materijal na svijetu. Razlog tome nalazi se u njegovoj dobroj otpornosti na vodu te se strukturni betonski elementi mogu prilično lako oblikovati u razne oblike i veličine.

No, unatoč svojoj trajnosti, čak i visokokvalitetni beton je porozan materijal, podložan pucanju. To olakšava vodi prodiranje kroz pore, mikro pukotine i kapilare te može napraviti širok raspon problema koji vode do oštećenja betona i armaturnog čelika. Prodor vode može uvelike utjecati na čvrstoću, trajnost i vijek trajanja betona.

Uz vodu (morsku, podzemnu, riječnu, snijeg, led, paru), najčešći uzroci propadanja betona su korozija armiranog čelika, izloženost ciklusima smrzavanja i odmrzavanja, reakcija alkalno-silicijevog dioksida i kemijski napad. Sa svakim od ova četiri uzroka propadanja betona, propusnost i prisutnost vode utječu na mehanizme širenja i pucanja.

Problem pucanja betona pojačan je u konstrukcijama koje su stalno izložene različitim opterećenjima, preraspodjeli naprezanja i tektonskim seizmičkim utjecajima.

PENETRON sistemi koriste izvrsnu tehnologiju rastućih kristala te povećavaju čvrstoću, ukupne performanse i vijek trajanja betona te osiguravaju hidroizolaciju u svim uvjetima.

Rješenja za vaše projekte

PENETRON materijali za hidroizolaciju sastoje se od visokokvalitetnog cementa, specijalnog kvarcnog pijeska i aktivnih sastojaka koji osiguravaju najučinkovitiji sustav za trajno smanjenje propusnosti i vodonepropusnosti betona.

Primjenjuju se za tretiranje betonskih ili montažnih struktura koje zahtijevaju smanjenu propusnost, trajnu hidroizolaciju i zaštitu, a izložene su potencijalnom vodenom ili kemijskom napadu.

Nanose se na površinu novih ili postojećih betonskih površina. Zamiješani samo s vodom i naneseni četkom, mistrijom ili pištoljem, oni štite i hidroizoliraju podzemne i nadzemne strukture, izložene čak i vrlo visokom hidrostatskom tlaku.

PENETRON sustav ima jako širok raspon mogućih primjena i koristi se za spremnike pitke vode i akvarije, spremnike za kanalizaciju i obradu vode, temelje i podrume, liftovska okna i podzemne trezore, tunele i podzemne konstrukcije, industrijske objekte, temeljne ploče, obodne zidove i betonske krovne konstrukcije, te u mnogim drugim projektima koji zahtijevaju povećanu trajnost i dugotrajnu zaštitu.

Pogodan je i na konstrukcijama kao što su pomorske strukture, sportski stadioni, mostovi i transportne infrastrukture.

PENETRON® premaz

Penetron je kristalizirajući hidroizolacijski materijal koji se nanosi površinski u formi premaza i sprječava prodor vode. U prisutnosti vlage, materijal i njegovi kemijski sastojci prodiru duboko u strukturu betona te popunjavaju mikropukotine, pore i kapilare betona. Preporučuje za sve betonske strukture iznad i ispod zemlje.

Upotreba: Za površinsku primjenu, 1 vreća pomiješa se s 12 do 13 l vode, ali preporučuje se miješanje pola vreće sa 6 do 6.5 l vode. Kod nanošenja prskanjem, povećajte količinu vode na 14 do 15 l po vreći. Za nanošenje izlijevanjem, pomiješajte materijal s 15 do 18 l vode po vreći ovisno o željenoj obradivosti.

Potrošnja: Indikativno, potrošnja pri nanošenju na betonske površine je 1.4 do 1.6 kg/m2 u 2 sloja ili 1 vreća za otprilike 14-16 m2 . Kod primjene izlijevanjem, potrošnja je 1.2-1.3 kg za popunjavanje 1 l šupljine.

Osim hidroizolacije strukture, PENETRON® štiti beton od morske vode, otpadnih voda, agresivnih podzemnih voda i mnogih drugih agresivnih kemijskih rješenja. Čak i nakon što se beton stvrdne ovaj proizvod će ostati mirovati u betonu i ponovno će se aktivirati ako dođe do pojave vlage.

PENECRETE MORTAR

PENECRETE MORTAR pripremljeni je cementni malter za popravke, koji podupire sve PENETRON® sustave hidroizolacije. Nanesen na vlažni beton koristi se za ispunu strukturnih pukotina i holkela, popunu otvora od ankera oplate, degradiranih površina, segregacija i oštećenja. U kombinaciji s PENETRON preporučuje se za široki spektar popravaka i zaštite betona.

Upotreba: Indikativno, za otprilike 1 vreću, potrebno je 4 l vode. Preporučuje se miješanje manjih količina morta u konzistenciji koja se može nanositi lopaticom.

Potrošnja; Za popunjavanje šupljina, indikativna potrošnja je 2 kg/l ili 11 l za vreću od 22.70 kg. Za konstrukcijske spojeve ili pukotine,indikativna potrošnja je 1.3-1.5 kg/dužnom metru.

Nanesen na vlažni beton, PENECRETE MORTAR ispunjava strukturalne pukotine i šupljine u debljim ili veoma tankim slojevima. Aktivne kemikalije u ovom proizvodu reagiraju s vlagom i nus-proizvodima hidratacije cementa te ispunjavaju oštećene betonske površine. Već poslije nekoliko dana, ovisno o temperaturi i vanjskim uvjetima, PENECRETE MORTAR trajno zatvara kapilare i pukotine u betonu.

U kombinaciji s PENETRON, PENECRETE MORTAR preporučuje se za široki spektar popravaka i zaštite betona.

PENETRON® MULTI PATCH

Jednokomponentni, ne skupljajući cementni mort sa sintetičkim vlaknima i specijalno modificiranim polimernim dodacima za popravke betona, fuge kamenih zidova i sl. do 4-5 cm debljine.

Upotreba: Podupire reparacije za pripremu hidroizolacijskih sustava kao što je SEAL COATTM. Miješa se samo s 3.1-3.4 l vode.

Potrošnja: Indikativno, potrošnja kod popravaka, za ispunu šupljina je ~2.0 kg/l, stoga 1 vreća popunjava otprilike 12.5

Navedeni proizvodi su posebno formulirani za proizvodnju kristala koji smanjuju propusnost ili kataliziraju betonske komponente koje rezultiraju razvojem igličastih kristala koji smanjuju poroznost betona.

Opći primjer rada sustava je sljedeći:

 • PENETRON aktivne tvari prodiru u pukotine, mikro pukotine i kapilarne puteve betona kroz osmozu, Brownov efekt i reakciju suhih čestica.
 • Aktivni sastojci reagiraju u cementnim mineralima u obliku netopljivih kristala koji ispunjavaju pukotine i pore do širine od 500 mikrona.
 • Rast kristala odvija se duboko u betonskoj strukturi i preko 1 metra od mjesta primjene.
 • Betonska struktura koja je zaštićena ne propušta molekule vode te je otporna na širok spektar kemikalija koje više ne mogu proći u beton, međutim, zrak može i dalje prolaziti, dopuštajući betonu da diše čime se sprječava nakupljanje vlage na površini betona.
 • U nedostatku daljnje vlage, komponente PENETRON-a leže uspavane. Ako se vlaga u bilo kojem trenutku ponovo pojavi, postupak brtvljenja automatski se nastavlja i prodire u beton.

Prednosti PENETRON sustava

Za razliku od membranskih sustava, PENETRON postaje sastavni dio betona. Smanjujući propusnost betona povećava izdržljivost, sprječava prodiranje vode i drugih agenasa.

Predstavljamo nekoliko prednosti PENETRON reparacijskih materijala:

 • Betonu je osigurana sposobnost samoliječenja
 • Jednostavnost i ekonomičnost primjene
 • Smanjuju utjecaj klorida i karbonizaciju
 • Mogućnost nanošenja na vlažan i svjež beton
 • Mogućnost primjene s pozitivne i negativne strane
 • Popunjavaju pukotine nastale od skupljanja betona do 0,4 mm širine
 • Veća ukupna efikasnost i niža cijena u odnosu na membrane ili sustave glinenih panela
 • Štite betonsko željezo (armaturne šipke i mreže)
 • Neotrovni su – odobreno za upotrebu s pitkom vodom

Pogledajte brojne druge prednosti!

Svi proizvodi podvrgavaju se strogim laboratorijskim i terenskim ispitivanjima te se proizvode u vlastitom proizvodnom pogonu.

Prelistajte katalog i pronađite proizvode idealne za vaše potrebe!

PENETRA d.o.o.
PENETRA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost asortimana na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi