Spoj Mapetherm fasadnog sustava i visokog dizajna

Investitor obiteljske kuće odlučio je rekonstruirati postojeći objekt i pretvoriti ga u moderan obiteljski dom visokog energetskog razreda. Već na samom početku projektiranja Odjel tehnike Mapei Croatia u suradnji s projektantom ponudio je rješenja koja će objektu povećati energetsku učinkovitost. Posebna pažnja posvetila se hidroizolaciji podruma, toplinsko-fasadnom ETICS sustavu te sustavu za polaganje keramičkih pločica. Dio objekta je srušen, dodana je jedna etaža, a umjesto klasičnog krova izveden je ravni.

Keramičarski radovi i hidroizolacija
Prilikom izvođenja keramičarskih radova posebna je pažnja posvećena detaljima. Sanitarni čvorovi kao i vanjska terasa hidroizolirani su tekućom hidroizolacijom MAPELASTIC AQUADEFENSE na prethodno nanesen temeljni premaz PRIMER G. Na spojevima zid-pod postavljena je MAPEBAND PE 120 gumirana traka. Keramičke pločice lijepljene su ADESILEX-om P9, poboljšanim cementnim ljepilom razreda C2TE, a kako bi se zadovoljili visoki estetski kriteriji keramičkih pločica, odabrana je brzovezujuća, vodoodbojna masa za fugiranje ULTRACOLOR PLUS. Keramičke pločice u kuhinji i hodnicima također su polagane na cementni estrih ljepilom ADESILEX P9. Fugiranje u ovim prostorijama izvedeno je vi-sokokvalitetnom epoksidnom masom za fugiranje KERAPOXY u boji usklađenoj s keramičkim pločicama. Svi vertikalni i horizontalni spojevi zabrtvljeni su čistom silikonskom masom za brtvljenje MAPESIL AC.
Podrumske prostorije hidro izolirane su cementnim mortom PLANISEAL 88 uz dodatak PLANICRETE-a, sintetičkog lateksa za poboljšanje prionjivosti i oplemenjivanje cementnih mortova.


SLIKA 1: Prvobitan izgled kuće

Mapetherm EPS sustav
Energetska učinkovitost stambenog objekta postala je standard u svim fazama izgradnje objekta – od planiranja, projektiranja pa do same izvedbe. Učinkovitom toplinskom izolacijom smanjuju se troškovi grijanja zimi i hlađenja ljeti, što u konačnici dovodi i do očuvanja prirodnih resursa i okoliša, ali i do značajnih financijskih ušteda korisnika prostora. Kako bi investitor osigurao podizanje razreda učinkovitosti svoje obiteljske kuće na energetski razred B, odabran je Mapetherm EPS sustav s grafitnim EPS-om u debljini od 15 cm, sa završnom zaštitnom dekorativnom žbukom QUARZOLITE. Radovi na izvođenju ETICS sustava započeli su u proljeće 2016. godine lijepljenjem toplinsko-izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena (EPS) s grafitom koji mu poboljšava svojstva za 25 %. Za lijepljenje i armiranje korišten je jednokomponentni cementni mort MAPETHERM AR1 GG. Po završetku polaganja termo-izolacijskih ploča cijele ovojnice kuće ploče su dodatno pričvršćene mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U. Potom je nanesen sloj morta MAPETHERM AR1 GG u debljini od 3 mm u koji je utopljena alkalnootporna mrežica od staklenih vlakana MAPETHERM NET. U razmaku od nekoliko dana nanesen je drugi sloj MAPETHERM-a AR1 GG u debljini od 2 mm, a nakon 20-ak dana na odgovarajuće pozicije nanesen je temeljni premaz QUARZOLITE BASE COAT u nijansi završne dekorativne žbuke koji se nanosi 24 sata prije nanošenja same dekorativne žbuke.


SLIKA 2: MAPETHERM EPS s ugrađenim mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U

Završnu dekorativnu žbuku QUARZOLITE TONACHINO granulacije 1,2 mm prema Mapei ColorMap ton karti odabrao je investitor u suradnji s dizajnerom i projektantom. Kako je nanošenje završne dekorativne žbuke najzahtjevniji dio izvođenja sustava budući da svi nedostaci ostaju trajno vidljivi, Odjel tehnike Mapei Croatia svojim je savjetima pružio dodatnu podršku pri izvođenju radova.


SLIKA 3: Ugradnja mrežice MAPETHERM NET.; SLIKA 4: Nanošenje akrilne završne dekorativne žbuke QUARZOLITE TONACHINO

Inovativna rješenja za održive objekte
Mapei Grupa kao vodeći svjetski proizvođač kemijskih proizvoda za graditeljstvo ulaže velike napore u istraživanje i razvoj proizvoda i sustava koji će omogućiti što veću energetsku učinkovitost. Naš moto je da ne možemo govoriti o energetskoj učinkovitosti i održivosti ako i sama tvrtka nije energetski učinkovita i održiva. Stoga su i proizvodni pogoni tvrtke Mapei u Italiji opremljeni solarnim panelima koji proizvode do 35 % potrebne energije za rad. Osim toga, proizvodni pogoni strateški su locirani kako bi se učinkovitom dostavom, uporabom željezničkog prijevoza i proizvodnjom u blizini svojih tržišta smanjila uporaba pogonskih goriva kao i posljedično zagađenje zraka. Važno je naglasiti i da je većina naših proizvoda proizvedena od recikliranih materijala te da imaju izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva. Upravo na ovim vrijednostima stvaramo rješenja koja nudimo investitorima, projektantima i izvođačima mareći pri tome da svim subjektima u gradnji prenesemo svoja iskustva i znanja kako bi i oni svoje objekte gradili u skladu s inovativnim rješenjima koja će omogućiti izgradnju održivih zgrada.


SLIKA 5: Kupaonica u kojoj su svoje mjesto našli brojni Mapei proizvodi.

TEHNIČKI PODACI
 • Obiteljska kuća, Martane, Čakovec
 • Vrijeme izvođenja radova: travanj – svibanj 2016. godine
 • Investitor: Renovel d.o.o., Donji Kraljevec
 • Projektant: Hrvoje Krauthacker, dipl. ing. arh.
 • Projektant interijera i fasade: Dunja Dobranić Štefan, dipl. dizajner, Dunicom d.o.o., Donji Kraljevec
 • Nadzor: Hrvoje Krauthacker, dipl. ing. arh.
 • Izvođač građevinskih radova: Kom d.o.o., Savska Ves
 • Izvođač keramičarskih radova: Regra obrt, Prelog
 • Mapei koordinator: Krešimir Dobranić
PROIZVODI MAPEI
 • Hidroizolacija: Mapeband PE 120, Mapelastic Aquadefence, Planicrete, Planiseal 88
 • Keramičarski radovi: Adesilex P9, Kerapoxy, Mapesil AC, Primer G, Ultracolor Plus
 • Toplinska izolacija: Mapetherm AR1 GG, Mapetherm STR-U, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonachino

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi