U istočnom dijelu Zagreba krajem proljeća ove godine otvoren je moderan bazenski i wellness kompleks Svetice koji se prostire na gotovo 10 000 m2.

Osnutkom parka Maksimir već krajem 18. stoljeća zabilježeni su prvi zagrebački organizirani rekreacijski i sportski sadržaji na ovom području. 1965. godine zapadno od maksimirskog stadiona izgrađen je sportski park s otvorenim kupalištem koji je imao tri bazena sa sunčalištima, a korištenje bazena bilo je moguće samo ljeti jer voda nije bila grijana.

Zbog svoje dotrajalosti bazenski je kompleks zatvoren 2002. godine, a na natječaju 2005. prvu nagradu za projekt izgradnje novog bazena osvojilo je rješenje Vjere Bakić i arhitektonskog biroa AG Planum d.o.o. iz Zagreba.

Nakon više od sedam godina izgradnje i 133 milijuna uloženih kuna ovaj potpuno novi sportsko-rekreacijski centar nudi puno više od samih bazena.

Bazeni Svetice

Bazenski kompleks sastoji se od olimpijskog bazena veličine 50 × 25 metara, bazena za rasplivavanje 25 × 13,7 metara te malog bazena za obuku plivača veličine 8 × 6 metara.

Na zapadnoj strani objekta nalazi se labirint garderoba i sanitarne prostorije za posjetitelje te prostor s tuševima, a ispod tribina wellness centar sa saunama, solarij i jacuzzi, prostor za masažu i mali bazen s ledenom vodom.

Na krovu se nalaze igrališta za mali nogomet, stolni tenis, košarku i odbojku na pijesku te šah s velikim figurama, dok djeca imaju svoje igralište te plohu s prskalicama.

Teretana i fitness dvorana smješteni su u podrumskom dijelu objekta. Na ovom zahtjevnom projektu korištena su brojna Mapei rješenja u različitim prostorima unutarnjeg i vanjskog dijela objekta kako za pripremu podloge, tako i za oblaganje podova i zidova keramičkim pločicama te proizvodima za zaštitu fasadnih betonskih prefabriciranih ploča.

Zaštitni premaz protiv grafita na svim površinama

Jedan od zahtjeva investitora bio je odgovarajuće zaštititi pročelje objekta kako bi se ono u fazi eksploatacije lakše održavalo čistim i urednim te kako bi se u slučaju nanošenja grafitana površinu isti mogli učinkovito i u kratkom vremenu ukloniti.

Za tu je svrhu odabran WALLGARD GRAFFITI BARRIER, zaštitni premaz protiv grafita za sve površine. Prije njegova nanošenja površine su očišćene i oprane visokotlačnim peračem.

WALLGARD GRAFFITI BARRIER jednostavno se nanosi, ne mijenja površinski izgled tretirane površine i ne utječe na paropropusnost. Ovaj zaštitni premaz stvara zaštitu od ulja i vode te sprečava da boja grafita penetrira duboko u površinu.

Uređenje bazena

Glavni sadržaj ovog kompleksa na Sveticama je 50-metarski olimpijski bazen koji je projektiran prema novim smjernicama što ih je za plivačka natjecanja propisala Međunarodna plivačka federacija FINA (Fédération Internationale de Natation).

Manji bazen, ranije predviđen za učenje plivanja, prenamijenjen je u bazen za rasplivavanje kako bi bile ispunjene sve smjernice FINA-e, dok je mali bazen, smješten na jugozapadnom dijelu objekta, postao bazen za obuku plivača i djecu.

Priprema armiranobetonskih površina

Radovi na armiranobetonskim školjkama bazena starim nekoliko godina započeli su nakon izvedene tlačne probe pripremom podloge betona, pri čemu je korištena metoda mokrog pjeskarenja koja je u potpunosti uklonila cementnu skramicu, ostatke oplatnog ulja i sve druge nečistoće s površine betona.

Nakon uklanjanja cementne skramice i slabo vezanih dijelova uslijedilo je čišćenje i pranje podloge od sitnih čestica prije nanošenja reparaturnog morta. Vidljiva armatura zaštićena je dvokom- ponentnim antikorozivnim premazom MAPEFER s inhibitorima korozije.

Izravnavanje podnih i zidnih površina izvedeno je brzovezujućim reparaturnim mortom PLANITOP FAST 330, idealnim za izravnavanje betonskih podloga prije izvedbe polimercementne hidroizolacije.


Brtvljenje prodora ADESILEX-om PG4.

Hidroizolacija školjki bazena

Iz iskustva stečenog na mnogobrojnim ranije izvedenim bazenima tehnolozi Mapei Croatije ukazali su na važnost izvedbe polimer-cementne hidroizolacije MAPELASTIC koja, između ostalog, štiti armiranobetonsku konstrukciju bazena od štetnog djelovanja klorirane vode i ostalih kemikalija te na važnost pravilnog brtvljenja prodora oko brojnih instalacija.

Prvi korak bio je izvođenje žljebova oko prodora instalacija u bazenu. Žljebovi su zapunjeni epoksidnim ljepilom bez skupljanja ADESILEX-om PG4 koje odlično prianja na PVC, beton i metal.

Svjež ADESILEX PG4 posut je kvarcnim pijeskom QUARTZ 0,5 za bolju prionjivost idućih slojeva. Potom je na svim mjestima oko prodora instalacija ugrađena MAPEBAND manžeta koja je za podlogu zalijepljena hibridnim ljepilom MAPEFLEX MS45.

Slično su zabrtvljeni i svi spojevi pod-zid i zid-zid MAPEBAND gumiranom trakom s alkalnootpornim filcom koja je ugrađena u svjež prvi sloj MAPELASTIC-a, dok su spojevi trake međusobno lijepljeni ljepilom ADESILEX T SUPER.

Na pojedinim mjestima oko prodora korišten je sustav za brtvljenje bentonitnom hidrofilnom fleksibilnom pastom MAPEPROOF SWELL na koju je potom nanesen reparaturni tiksotropni mort ojačan vlaknima MAPEGROUT T60 kako bi ograničio bubrenje i time osigurao dobru zabrtvljenost oko prodora u betonu.


Izvođenje hidroizolacijskog sustava MAPELASTIC u bazenu za rasplivavanje i malom dječjem bazenu.

Polaganje keramičkih pločica, fugiranje i brtvljenje

Za polaganje keramičkih pločica u bazenu i na preljevnom kanalu glave bazena korišteno je poboljšano cementno ljepilo KERAFLEX, razreda C2TE, prema normi EN 12004.

Za fugiranje je upotrijebljena epoksidna masa KERAPOXY CQ koja ima odličnu otpornost na habanje te kemijsku postojanost, a sprečava nastanak plijesni i gljivica, što je iznimno važno za sanitarnu ispravnost općenito, osobito kod objekata za javnu namjenu.

Sve dilatacije zabrtvljene su čistom silikonskom masom MAPESIL AC uz prethodnu ugradnju MAPEFOAM trake i nanošenje temeljnog premaza PRIMER FD. Za polaganje keramičkih pločica malog formata oko svih bazena, u hodnicima ispod tribina te u prostorima WC-a i tuševa korišten je KERAFLEX, dok je za zapunjavanje fuga korištena brzovezujuća i brzosušeća masa za fugiranje ULTRACOLOR PLUS, razreda CG2WA prema normi EN 13888.

Ovisno o prostoru korištene su keramičke pločice u različitim bojama, a sukladno tome odabrane su i boje masa za fugiranje kao i silikonska masa MAPESIL AC.


Polaganje bazenske keramike na KERAFLEX

Do zajedničkih pobjeda uz Mapei tehničku podršku

Ovaj projekt odličan je primjer kako iskoristiti Mapeijevu tehničku podršku već od faze projektiranja kada se u projekt ugrađuju optimalna tehnološka rješenja za brojne situacije na cijelom objektu – od pripreme podloge, hidroizolacije pa do završnih radova.

Zajednički cilj ovakve suradnje jest želja da se u budućnosti prestižna prvenstva u vaterpolu i plivanju održavaju na Sveticama te da se njegovi prostori svakodnevno koriste za rekreaciju i treninge.


Lijepljenje profiliranih elemenata bazenske keramike na glavi bazena.

TEHNIČKI PODACI:

 • Bazenski kompleks Svetice, Zagreb
 • Vrijeme izvođenja radova: 2015. – 2016. godine
 • Investitor: Zagrebački holding d.o.o., Zagreb
 • Projektant: AG Planum d.o.o., Zagreb
 • Glavni izvođač radova: Tehgradnja d.o.o., Zagreb
 • Izvođač bazenske tehnike: Niveto d.o.o., Zagreb
 • Izvođač keramičarskih radova na bazenima: Kerateh Usluge, Sesvete
 • Dobavljač bazenske keramike: Keram Ital d.o.o., Zagreb
 • Podizvođač opisanih radova: Kera-centar d.o.o., Zagreb
 • Mapei koordinatori: Pero Smoljenović, Severin Čamdžić

PROIZVODI MAPEI:

 • Izravnanje armiranobetonskih školjki bazena: Planitop Fast 330
 • Hidroizolacija bazena: Adesilex PG4, Adesilex T Super, Mapeband, Mapeflex MS45, Mapegrout T60, Mapelastic, Mapenet 150, Mapeproof Swell
 • Polaganje keramičkih obloga: Keraflex, Keranet, Kerapoxy Cleaner, Kerapoxy CQ, Mapefoam, Mapesil AC, Primer FD, Ultracolor Plus
 • Zaštita od grafita: Wallgard Graffiti Barrier


Fugiranje i postupak čišćenja epoksidnom masom KERAPOXY CQ.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi