Postoje mnogi čimbenici koji utječu na odabir tipa krova. Ovisno o prostornom planu područja u kojem se građevina nalazi mogu postojati urbana pravila koja uvjetuju izgradnju kosog ili ravnog krova. Također se kod projektiranja višestambenih zgrada i javnih ustanova češće koriste ravni krovovi. Prilikom projektiranja obiteljskih kuća većinom se koristi kosi krov, iako ne postoji razlog zbog kojeg bi on bio prihvatljivije rješenje, obično je taj odabir uzrokovan preferencijom investitora tj. vlasnika obiteljske kuće. Odabir tipa krova tradicionalno bi trebao proizaći iz lokacije na kojoj je građevina planirana, pa se tako kosi krovovi koriste u podnebljima u kojima su česte obilne padaline, dok se u relativno suhim podnebljima češće koriste ravni krovovi.

Prednost ravnog krova je u tome što je geometrijski najracionalnije rješenje u pogledu uštede energije, jer kuća s ravnim krovom ima povoljniji faktor oblika od kuća s kosim krovnim plohama, odnosno manji volumen u odnosu na korisnu površinu. Također, ravni krov može poslužiti i kao dodatni vanjski prostor, pogotovo kod objekata sa malom okućnicom ili malo vanjskog prostora. Ta takozvana " peta fasada" daje dodatnu vrijednost i veću kvalitetu vašem životnom prostoru.

Zagovornici kosih krovova kao jedan od argumenata zasigurno će spomenuti poseban ambijent potkrovnih prostora koji zaista mogu biti veoma ugodni i neobičnih geometrija, međutim tu se uvijek javljaju problem loših izolacija i spojeva, pogotovo oko krovnih prozora. Kakav god tip krova preferirali, najvažnije je odabrati kvalificiranog arhitekta koji će vaš životni prostor oblikovati u skladu sa vašim željama i navikama kao i sa pravilima struke.

Autor:

www.facebook.com/arhidrom

Angažirajte nas za adaptaciju, renovaciju ili uređenje interijera vašeg doma, poslovnog prostora ili kuće za odmor. Ovisno o vašim željama i mogućnostima te uz naše iskustvo, znanje i trud, od anonimnog i neutralnog, zajedno ćemo osmisliti prostor koji svojom funkcionalnošću i organizacijom olakšava svakodnevni život, dok ga oblikovanjem i osobnošću čini jedinstvenim.

Radujemo se budućoj suradnji!

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi