Tlocrti u punoj veličini te tipologija i pozicije rasvjete (PDF, 230 kB).

Rasvjeta u stanu

Stan na trećem katu stambene zgrade u strogom centru Zagreba trebao je kompletnu adaptaciju. Površina od 70 m2 u ovom rascjepkanom prostoru činila se puno manjom, ponajprije zbog velikih hodnika i nepovoljno grupiranih prostorija.

Ulaz u stan ima 13 m2 i potpuno je nefunkcionalan prostor. Iz njega stan se širi u dvije strane, zonu dnevnog boravka i zonu u kojoj je smještena kuhinja, izba i spavaća soba. Na postojećoj tlocrtnoj organizaciji jasno se vidi tlocrtni kaos, u kojem dolazi do međusobnog isprepletanja osnovnih funkcija gdje su prostorije neproporcionalno dimenzionirane.

Naš prvi korak bio je rušenje svih pregradnih zidova, kako bi se u arhitektonskom pogledu mogla dobiti mnogo prihvatljivija podjela na tlocrtne grupe: prostorije za komunikaciju, dnevni boravak, spavanje i domaćinstvo. Ulazni prostor smo smanjili, postavili smo ugradbeni ormar i predvidjeli WC za goste, čime ulazni dio stana dobiva potpuno novu dimenziju u vizualnom i funkcionalnom smislu.

On je centar stana iz kojeg se ulazi u dvije različite funkcionalne zone: zonu spavanja i dnevnu zonu. Dnevna zona je otvorenog karaktera koju sačinjavaju zona TV-a, blagovanje i kuhinja koja ima mogućnost separacije zatvaranjem kliznih stijena. Spavaća zona je intimni dio stana koju čine velika spavaća soba i kupaonica.

Visina stropa unutar stana je vrlo velika, 3,20 m, te smo se iz tog razloga odlučili za spušteni strop. Time smo dobili mogućnost kvalitetno osmisliti ugradbenu rasvjetu unutar novog stropa. U prostorima komunikacija previdjeli smo nadgradne reflektore koji imaju mogućnost rotacije. Unutar kupaonice i WC-a postavljena je ugradbena rasvjeta kvadratnog oblika, koja ima stakleni poklopac, zbog velike količine vlage unutar tih prostorija stana.

Iznad umivaonika u kupaonici stavljena je izdužena svjetiljka montirana na zid. Umjesto klasičnog tuša postavljen je Hydron RGB, ultra – flat tuš koji se instalira na zid. On ima integriran IP67 projektor LED RGB 1×3,5W koji je zaslužan za sistem "promjene boja" kojim voda poprima različite tonove (slika desno). Upravljačka ploča IP67 s push-switch kontrolerom koji svijetli plave boje za kontrolu i promjenu boju, montira se u zid.

Na prostoru dnevnog boravka kreirani su izduženi kanali u spušteno stropu u koje smo ugradili svjetiljke Hide. One su usmjerive +/- 25 stupnjeva horizontalno, te +/- 25 stupnjeva vertikalno. Svjetiljka Hide s halogenim i metal-halogenim izvorima svjetla imaju iste dimenzije visine i širine, pa se stoga mogu jednostavno kombinirati pri ugradnji u kanale kreirane u spuštenom stropu. Na taj način, mogu se kreirati vlastite svjetlosne linije s naglašenim svjetlosnim izvorom ili izvorom svjetlosti koji će imati širi snop osvjetljenja.

Iznad stola za blagovanje spuštena je visilica valjkastog oblik, dok su na prostoru kuhinje ugrađene izdužene svjetiljke s tri žarulje. Pomnim odabirom vrlo kvalitetne i estetski dojmljive rasvjete stan je dobio posebnu notu atraktivnosti.

Tlocrti u punoj veličini te tipologija i pozicije rasvjete (PDF, 230 kB).

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi