Od pročišćavanja zraka od toksina do stvaranja tople atmosfere, bezbroj je razloga za uključivanje biljaka u dio interijera kuće ili stana. Nekim biljkama će više odgovarati osunčano mjesto, dok drugima polusjena.

Donosimo nekoliko prijedloga biljaka za stan, sa savjetima o tome gdje ih smjestiti.

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Podnosi prigušenu svjetlost i hladnije temperature u prostoriji, a u isto vrijeme, pročišćava prostor. Osjetljiv je na previše zalijevanja, propuh te na dulje izlaganje svjetlosti. Za ljepši izgled, sjajne listove povremeno treba obrisati mokrom krpom.

Drvo žada (Crassula ovata)

Porijeklom iz Južne Afrike, ovaj sukulent u svojim debelim, ovalnim mesnatim listovima čuva vodu. Odgovaraju mu topli i suhi uvjeti, a smješta se na osunčano mjesto, na koje ne pada direktna svjetlost. Zalijevati tek kad se osuši supstrat, jer će u suprotnom, doći do truljenja korijena.

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Začinska biljka ugodnog mirisa čiji vijek traje jednu sezonu. Odgovaraju mu tople temperature uz dosta svjetlosti i često zalijevanje.

Idealan je za kuhinju, gdje će biti pri ruci tijekom kuhanja. Može se kombinirati s drugim začinskim biljem, kao što su timijan, ružmarin i kadulja.

Fikus (Ficus benjamina)

Zahtjevnijih potreba za uzgoj, fikus voli toplinu, svjetlost i dosta vlage. Zalijevati dvaput tjedno, uz što češće prskanje vode po listovima. Ne voli premještanje po prostoriji, kao ni propuh niti niske temperature.

Slonova noga (Beaucarnea recurvata)

Neobičnog izgleda, slonova noga daje dozu originalnosti sunčanoj kuhinji ili radnoj sobi. Briga je slična kao i za sukulente. Sporog je rasta. Zalijeva se svakih 7 do 14 dana.

Kalanhoa (Kalanchoe spp.)

Cvjetovi veselih boja razveselit će svaku kuhinju tijekom zimskog razdoblja. Kalanhou je potrebno redovito zalijevati, a do sljedećeg zalijevanja treba ostaviti supstrat da se osuši. Odgovara joj suhi zrak, te južni prozor s puno svjetlosti.

Filodendron (Monstera deliciosa)

Lijepih i velikih listova neobičnog oblika ova biljka odlično će pristajati u dnevnom boravku. Brzog je rasta, te može zauzimati dosta prostora.

Zalijevati jednom tjedno. Odgovara joj slabije osvjetljenje, ali će njezin rast biti bujniji na osunčanom mjestu. Ne preporučuje se smještati ju na direktno svjetlo, kako ne bi došlo do oštećenja listova.

Kaktusi (Caryophyllales spp.)

Zbog svojeg manjeg rasta kaktusi su idealni za radnu sobu ili police dnevnog boravka. Zahtijevaju puno svjetlosti i dobro ocjedito tlo. Zalijevati tek kad se osuši supstrat u posudi.

Rajska ptica (Strelitzia reginae)

Spektakularnog izgleda koji zaista asocira na pticu u letu. Njezin uzgoj nije kompliciran, ali zahtijeva dobro ocjedito i bogato tlo. Najljepši cvat postići će se smještanjem na osunčano mjesto. Odgovaraju joj temperature između 18 i 21°C.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/, https://unsplash.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi