Uloga prozora u stvaranju savršenog prostora

Smještena u malom istarskom naselju, okružena šumom i zelenilom, luksuzna kuća Barban, prvi objekt niskoenergetske potrošnje u procesu certifikacije prema energetskom standardu Pasivne Kuće, postavlja nove standarde u građevinskoj industriji.

Budući izgled pasivne kuće u Barbanu

Po završetku gradnje, ova će kuća prva u Hrvatskoj imati certifikat koji jamči da je zaista projektirana i izgrađena u skladu s Passive House standardom i da zadovoljava sve uvjete: toplinsku ugodnost, visoku razinu higijene i kvalitete zraka kao i minimalnu potrošnju energije. Kao dodatna potvrda ispunjavanja jednog od najzahtjevnijih energetskih standarda, navodi se uvrštavanje kuće u svjetsku bazu podataka o izvedenim pasivnim kućama.

U pasivnoj kući Barban, prvoj u Hrvatskoj koja će biti certificirana prema PH standardu, ugrađeni su GEALAN PVC profili

Projektiranje s vizijom: Kvalitetni prozori i stolarija za dobru izolaciju

Pri projektiranju se posebno vodilo računa o odabiru što kvalitetnijih prozora s pomno odabranim dijelovima, od okvira do stakla i rubnih letvica (spacera), obzirom da su oni jedna od kritičnih točaka toplinske ovojnice zgrade te se kroz njih može izgubiti značajan dio topline. 

Luksuzna kuća s bazenom, vanjskim tušem, natkrivenom terasom i vlastitim parkingom biti će „ludo ugodna“ zbog PH standarda, o čemu za egradnja.hr govori Antun Plenković, ovlašteni projektant pasivnih kuća iz zadarske tvrtke Aprion.

„Kuća je stvarno lijepa, kao i okruženje u kojem se nalazi. Trebala je izgledati još modernije, ali su konzervatori postavili određene zahtjeve: mora imati klasičan krov, nema skrivenih gurli, suzite sve prozore i napravite ih dvokrilnima, što je meni značilo da gubimo ono malo dobitaka koje smo mogli dobiti jer je kuća orijentirana na sjever i većina velikih staklenih stijena smještena je na toj strani.”

Osiguravanje optimalne unutarnje klime postiže se kroz kombinaciju visokokvalitetne toplinske izolacije i kvalitetne stolarije. Spomenuti pristup rezultira ujednačenom temperaturom na svim površinama prostora, uključujući zidove, podove i okolne prozore. Zahvaljujući tome, prostorija ima osjećaj ugodne topline, čak i bez konstantnog aktivnog grijanja ili hlađenja. Također, takva tehnologija omogućuje zadržavanje konstantne temperature u prostoru i nakon gašenja sustava za klimatizaciju. Ova integracija toplinski učinkovitih elemenata stvara prostor u kojem se udobnost osjeća prirodno, čak i u najizazovnijim uvjetima.

„Ova kuća je zapravo pravi primjer kako svaka zgrada može zadovoljiti standard koliko god da su neki početni parametri bili otežavajući. Pri projektiranju su bili zamišljeni klasični GEALAN S 9000 prozorski profili, no kada smo zaključili da se estetski neće uklopiti u dvokrilne prozore, promijenili smo ih u GEALAN S 9000 seriju LUMAXX. Iako ta serija ima termodinamički manje povoljan okvir, zbog uskih, jako tankih profila, na kraju smo s njim dobili povoljnije performanse jer s više stakla imamo bolji ukupni koeficijent prozora i više je solarnih dobitaka zimi.“

GEALAN S 9000 serija LUMAXX

Još jedan uvjet PH standarda je postavljanje mehaničke ventilacije s rekuperacijom koja neprekidno upuhuje svjež zrak i istovremeno izvlači onaj ustajali iz prostora, pri tome štedeći energiju povratom topline. Potrebe za energijom gotovo su zanemarive. Energija potrebna za grijanje je oko 15 kWh/m2, za hlađenje 4 kWh/m2. Usporedbe radi, vrijednosti potrošnje za prosječnu novoizgrađenu kuću su barem trostruko veće. Ukupna predviđena potrošnja svih sustava za život u kući iznosi oko 35 kWh/m2 električne energije, što je trošak od pet eura po kvadratu tijekom godišnjeg neprestanog grijanja/hlađenja, rada ventilacije, korištenja tople vode i drugih aktivnosti.

Klizne stijene: Transformacija prostora jednim potezom

Integracija kliznih stijena HST u projekt dodatno naglašava funkcionalnost i estetiku prostora. Za njihovu izradu korišteni su posebno dizajnirani profili, pružajući harmoniju između vanjskog i unutarnjeg prostora.

Pri projektiranju se posebno vodilo računa o odabiru što kvalitetnijih prozora s pomno odabranim dijelovima, od okvira do stakla i rubnih letvica(spacera), obzirom da su oni jedna od kritičnih točka toplinske ovojnice zgrade te se kroz njih može izgubiti značajan dio topline. 

„Morao sam poslati izjavu o sukladnosti, podatke za svaku komponentu prozora: koji je okvir korišten, koje staklo, koji spacer. Mi smo koristili SwissSpacer, certificirani spacer za pasivne kuće, među najboljim modelima na svijetu. Morali smo poslati i dokaze o ugradnji prozora. Prozori su ugrađeni u vanjski izolacijski sloj od 20 cm stiropora. Ugradnja je izvedena odlično, ali u startu su propuštali jer nisu bili podešeni na odgovarajući režim otvaranja, a nakon što smo ih zategli, maksimalno zabrtvili, više nije bilo problema.“ 

Pasivna kuća u Barbanu bit će prva kuća certificirana po Passive House standardu

Zrakonepropusna zgrada izgrađena po PH standardu je minimalno pet puta bolja od zakonskog minimuma propisanog za nZEB – zgrade gotovo nulte potrošnje, što se provjerava takozvanim Blower Door testomPasivna kuća Barban ih je do sada prošla dva, svaki put sa sve boljim rezultatom, a u planu je i treće testiranje po završetku iduće faze radova. 

Ovaj projekt nije samo objekt iznimno niskih zahtjeva energije, već primjer beskompromisne ugode i ekonomske isplativosti. Svaki projekt iskustvo je za sebe, prilika da se nauči nešto novo, suoči s novim izazovima. Tako se u slučaju projekta Pasivne kuće Barban trebalo doskočiti brojnim aspektima, nedostacima arhitektonskog projekta, rješavanju toplinskih mostova, testiranjima zrakonepropusnosti, pronalasku izvođača za ugradnju prozora, aspektima ugode i PH standarda. Svaki detalj u projektu, pa tako i oni vezani uz ugradnju prozora, učitavao se na on line platformu kako bi ga Passive House certifikator provjerio.

Pasivna kuća Barban ne predstavlja samo arhitektonski projekt, već i životni prostor u kojem se udobnost i elegancija spajaju s energetskom učinkovitošću. Svaki detalj, od prozora do ventilacije, temelji se na našoj viziji stvaranja prostora koji nadilazi očekivanja. U ovom projektu, svaka odluka, svaki korak, imao je cilj: osigurati da kuća Barban bude ne samo simbol modernosti, već i primjer održive budućnosti.

GEALAN d.o.o.
GEALAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi