Grad Ljubljana veliku pažnju poklanja mladima, što se očituje i u kontinuiranom ulaganju u obnovu objekata namijenjenih odgoju i obrazovanju. Stoga je tijekom posljednjih godina u okviru energetske obnove statički ojačano nekoliko škola i vrtića u Ljubljani.

Osvrnut ćemo se na neke od njih prilikom čijih su obnova korištena Mapei rješenja za ojačanje objekata. Često se postavlja pitanje zašto su potrebna dodatna ulaganja kad zgrada već godinama stoji na svom mjestu i, na prvi pogled, ništa joj ne manjka. Odgovor je jednostavan. Ne želimo doživjeti potres i tek tada shvatiti što se dogodilo sa zgradom. Zato je potrebna preventiva!

Ugradnja mreže MAPEGRID G220 u svježi sloj morta PLANITOP HDM RESTAURO

IZVOĐENJE OJAČANJA FRG SUSTAVOM

Mapei FRG System (Fiber Reinforced Grout) cjelovita je linija kompozitnih materijala koju čine mortovi ojačani vlaknima koji u kombinaciji s mrežama od alkalno otpornih staklenih vlakana povećavaju duktilnost zidova. Najprije je trebalo ukloniti staru žbuku sa zidova od opeke, a potom nanijeti temeljni premaz PRIMER 3296.

Potom je nanesen dvokomponentni visokoduktilni mort ojačan vlaknima na osnovi hidrauličkog vapna (NHL) i ekopucolana PLANITOP HDM RESTAURO u koji je ugrađena mreža MAPEGRID G220 od alkalnootpornih staklenih vlakana. Kako bi se povezale obje strane zida, bilo je potrebno ugraditi užad od staklenih vlakana MAPEWRAP G FIOCCO koja je na odgovarajući način umetnuta u pripremljene rupe. Užad je prethodno „utopljena“ u epoksidnu smolu MAPEWRAP 21 i posuta kvarcnim pijeskom grube granulacije QUARTZ 0,5. Prostor između užadi i rupe zapunjen je sredstvom za kemijsko sidrenje MAPEFIX VE SF.

Priprema za ugradnju MAPEWRAP-a G FIOCCO

IZVOĐENJE OJAČANJA EQ SUSTAVOM

Mapewrap EQ System je sustav koji se aplicira na postojeću žbuku čvrsto vezanu na podlogu radi sprečavanja urušavanja pregradnih i nenosivih zidova. Treba imati na umu da u slučaju potresa svako takvo rješenje pomaže spasiti ljude, posebno u ustanovama poput vrtića i škola jer djeca ne reagiraju na isti način kao odrasli. Osnova za izvođenje EQ sustava je suha, glatka, kompaktna i čista podloga. Zbog toga su svi stari slojevi žbuke i boje odstranjeni brušenjem.

Na tako pripremljenu podlogu valjkom je naneseno jednokomponentno poliuretansko ljepilo u vodenoj disperziji MAPEWRAP EQ ADHESIVE na koje je, dok je još bilo svježe, položena tkanina od staklenih vlakana MAPEWRAP EQ NET. Tkanina je utisnuta u ljepilo valjkom MAPEWRAP ROLLER kako bi što bolje prionula uz nosivu konstrukciju. Drugi sloj ljepila MAPEWRAP EQ ADHESIVE nanesen je na tkaninu, dok je prvi sloj ljepila još bio svjež kako bi je u potpunosti impregniralo. Nakon vezanja ljepila na površinu je nanesen sloj jednokomponentnog cementnog morta PLANITOP 200 za zaglađivanje i završnu obradu.

Ugrađena užad od staklenih vlakana MAPEWRAP G FIOCCO i injektiranje hidrauličkim vezivom MAPE-ANTIQUE I

SIGURNIJI I ENERGETSKI UČINKOVITIJI VRTIĆI

Nakon radova ojačanja na zgradama je izvedena i cjelovita energetska sanacija. Pozitivno je što je Grad Ljubljana poslušao glas struke te prije energetske obnove izveo konstrukcijsku sanaciju objekata. Stoga su danas ti objekti ne samo energetski učinkovitiji već i sigurniji od potresa.

 

Priprema užadi MAPEWRAP G FIOCCO – nakon impregnacije MAPEWRAP-om 21 posut je kvarcni pijesak QUARTZ 0,5

Vrtić Najdihojca, Ljubljana

Vrtić Zelena jama, Ljubljana

Osnovna škola Poljane, Ljubljana

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi