Prije nego što sam se susrela sa feng shuijem, često sam se znala zapitati: Zbog čega se proljetno čišćenje događa baš u proljeće? Zar ne možemo jednako djelotvorno čistiti u ljeto ili jesen?

Evo u čemu je stvar: u proljetnom razdoblju dominira energija drveta koja je specifična po svom uzlaznom toku. Tijekom zime naša energija miruje, pa je stoga teško razlučiti od čega se sve sastoji. No, već s prvim proljetnim danima, naša se vitalna energija podiže prema gore, ostavljajući na dnu talog kojeg valja počistiti čim prije, jer ga upravo sada možemo razlikovati od energije koja je životna, zdrava i korisna. Energija koja se kreće prema gore, upravo je ona energija koja nas motivira da realiziramo svoje ideje, odvažimo se na novi projekt, da skinemo višak kilograma, da lakše ustanemo ujutro i da se iznova zaljubimo – u postojećeg ili novog partnera. Dolaskom prvih zraka sunca s olakšanjem skidamo teške kapute i višak odjeće, oblačimo laganije cipele i smišljamo obroke koji obiluju svježim voćem i povrćem.

U proljeće svi prirodni ritmovi kreću se iz energije yina prema energiji yanga. Šafrani, jaglaci i visibabe najavljuju bujanje i rast, ljudi postaju pokretniji, dinamičniji, puni ideja. U svima nama rađa se onaj fantastičan osjećaj kako smo kadri osvojiti svijet. Ipak, u tom hrabrom podvigu, mogao bi nas značajno usporiti nepočišćeni talog iz prošlosti. Svako živo biće na ovom planetu intuitivno osjeća da je nemoguće napredovati ukoliko putujemo pod ogromnim teretom. Stoga jedan dio svoje energije trebamo uložiti u raščišćavanje svega onoga što nam je nepotrebno i što nas opterećuje, imajući na umu da nakon proljeća dolazi ljeto, pa jesen, pa onda opet zima… Svako godišnje doba nudi nam nove prilike za razvoj i napredak, ali možemo ih iskoristiti jedino ukoliko smo vitalni, optimistični i zdravi. Dakle, počistite svoj prostor danas, da biste bili još uspješniji sutra.

U gotovo svoj feng shui literaturi pronaći ćete savjete koji glase nekako ovako: na jugoistok postavite fontanu za bogatstvo i obilje, a na jugozapad dvije crvene svijeće za ljubavnu sreću. Ipak istinska čarolija feng shuija sastoji se u jednom sasvim malom i gotovo nevidljivom triku – ne radi se o tome što ćete DODATI u svoj prostor, već o onome što ćete iz njega UKLONITI.

Dakle, čišćenje, pospremanje i uklanjanje viškova stvari važna su feng shui stavka, a koju možete 100% uspješno primijeniti bez da znate išta o feng shuiju. Ukoliko promotrite malo domove svojih prijatelja i poznanika, neminovno ćete uvidjeti da osobe koje imaju nenatrpane stanove i ne vežu se pretjerano za materijalne stvari imaju uspješnije karijere, više novca i sretnije partnerske odnose. Zatrpani prostori blokiraju protok Chija i omogućuju da se u naše prostore uvuče blokirajuća, stagnantna i neprosperitetna energija. Stoga, posložite svoje prioritete na ispravan način. Zapitajte se je li vam dragocjenija kutija sa ljubavnim pismima koje vam je pisala vaša osnovnoškolska ljubav ili skladan brak sa sadašnjim partnerom. Sigurna sam da ćete se odlučiti za ovo drugo.

No, možda se pitate, kako zapravo čistiti u skladu s feng shuijem? Recept je vrlo jednostavan: započnite odmah! Zapravo, sigurna sam kako postoji barem jedna stvar koju možete počistiti dok čitate ovaj tekst. Na primjer, iz svog novčanika izbacite stare račune. Ili sitniš u eurima koji tu stoji od posljednjeg putovanja, a zbog kojeg zadržavate red u trgovini. Ili prolistajte svoje kontakte na mobitelu i izbrišite sve brojeve za koje više nemate pojma kome pripadaju.

Odmah ćete se osjetiti lakše i poletnije, a nemojte se začuditi ukoliko vam u vrlo kratkom roku u novčanik uskoči neočekivani novac ili vas nazove draga osoba koju već duuugo niste čuli. Ti mali poticaji će vas zasigurno inspirirati da nastavite s čišćenjem – primjerice svog uredskog radnog stola ili čak cijelog stana. Izvrsno!

A evo još nekoliko djelotvornih trikova feng shui majstora: Prije svega, nemojte uništiti svoj početni entuzijazam zadajući si prevelike zadatke. Ukoliko stanujete u kući od 200 kvadrata zaista je malo vjerovatno da ćete ju pospremiti tijekom jednog poslijepodneva. Stoga taj posao podijelite u etape i ostavite si nešto vremena za odmor. Zatim, važno je da budete potpuno odlučni kada je riječ o uklanjanju nepotrebnih stvari. Sve ono što niste koristili u posljednjih godinu dana, poklonite, prodajte ili bacite. I naposlijetku – mislite na planetu Zemlju. Feng shui ne prestaje onoga trenutka kada napustimo svoja četiri zida – stoga reciklirajte sve što se reciklirati može i koristite prirodna sredstva za čišćenje.

Sretno vam feng shui proljeće!

Image
Feng Shui by studio VJETAR I VODA
Autor: Irena Lučić, feng shui savjetnica i Theta Healing praktičarka
VJETAR I VODA - studio za osobni razvoj
 
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi