Hotel Laguna Parentium, Poreč

Projektiranjem i pravilno izvedenom sanacijom povećavamo trajnost betonskim, armiranobetonskim i zidanim konstrukcijama, dok statičkim ojačanjem osiguravamo nosivost. Stoga su ključna sustavna rješenja, timski pristup i iskustvo.

Je li beton „vječan" materijal?

Nije. Nekada se mislilo da je beton „vječan", no s vremenom se dokazalo upravo suprotno. Razni mehanizmi degradacije ovog materijala mogu dovesti do ubrzanog propadanja betonskih konstrukcija.

To je dodatan razlog zašto je prilikom njihova projektiranja potrebno obratiti pažnju na to gdje se konstrukcija nalazi i za što se koristi. Dobar primjer za to su mostovi koje se mora sanirati već 15 – 20 godina nakon izgradnje.

Zašto je potrebno izraditi projekt sanacije?

Jedan od najbitnijih dijelova projekta sanacije istražni su radovi. Njima se utvrđuje stanje konstrukcije i dokazuju mehanizmi degradacije materijala. Tek kada se dobiju rezultati istražnih radova i ispitivanja, može se kvalitetno projektirati rješenje sanacije konstrukcije koje znači produljenje njezina životna vijeka.

Projektom sanacije definiraju se svi parametri, tehnologija, kao i opseg sanacije neke građevine, a temelj svega su, kao što je već i istaknuto, istražni radovi.

Koji je pravilan postupak izvedbe?

Preduvjet pravilne i kvalitetne izvedbe sanacije dobra je priprema podloge koja se sanira. Priprema, prije svega, uključuje uklanjanje svih degradiranih dijelova betona do „zdrave" osnove, čišćenje, zamjenu i zaštitu armature specijalnim proizvodima kao što su MAPEFER i MAPEFER 1K.


Marina Bay Integrated Resort, Singapur

Sljedeći je korak kvalitetna ugradnja sanacijskog morta iz linije MAPEGROUT ili betona, njegovo njegovanje te, na kraju, izvedba završnog zaštitnog sustava konstrukcije.

Ovisno o zahtjevima i vrsti konstrukcije na raspolaganju imamo MAPELASTIC GUARD, ELASTOCOLOR sustav ili jednu od hidrofobnih impregnacija iz linija ANTIPLUVIOL ili PLANISEAL.

Koliko je važna kompatibilnost odabranog morta s mehaničkim svojstvom podloge?

Istražnim radovima na konstrukciji dokazuju se, između ostalog, i mehaničke karakteristike materijala u konstrukciji. Prilikom izrade projekta sanacije ti podaci uvjetuju izbor sanacijskih materijala koji moraju biti kompatibilni s podlogom na koju se nanose.

Kompatibilnost podloge i sanacijskog materijala u vidu fizikalnih i mehaničkih svojstava kao što su temperaturni rad, paropropusnost, modul elastičnosti, deformabilnost i drugi moraju se poštovati kako bi sanacijski radovi produžili životni vijek konstrukcije.

Možemo li armiranobetonskim konstrukcijama pro­dužiti životni vijek?

Naravno, zato se i rade sanacije građevina. Kada se pravilnim sanacijama ne bi mogao produžiti životni vijek građevinama, one bi se rušile i gradile ponovno.

Treba naglasiti da životni vijek ovisi o njezinu održavanju, npr. o obnovi zaštitnih sustava građevine ili zamjeni trošnih dijelova na vrijeme. Ne treba zaboraviti na čišćenje i održavanje sustava odvodnje i dilatacija građevine.

Statičkim ojačanjem konstrukcija povećavamo nosivost

Prenamjenom nekog prostora ili dogradnjom još jedne etaže zgrade povećavaju se opterećenja na konstruktivne elemente građevine. Danas se sve više koriste nove tehnologije u vidu FRP materijala za ojačanje konstrukcija.

Materijali izrazitih mehaničkih karakteristika male vlastite težine idealan su materijal za laganu aplikaciju uz istovremeno veliko povećanje nosivosti konstrukcija.


Hotel Lafodia, Dubrovnik

Rješenja za hotele

Bilo da se radi o novogradnji ili adaptaciji postojećih građevina turističke namjene u pogledu linija proizvoda za betone, Mapei na raspolaganju ima različita rješenja u vidu arhitektonskih vidnih betona, propusnih betona za pješačke staze i parkirališta, kao i različite proizvode koji služe za zaštitu betonskih i AB konstrukcija.

Danas su sve više zanimljiva i rješenja betonskih elemenata bez dilatacija s posebnim dodacima za beton kao što je MAPECRETE SYSTEM.

Cjelovita rješenja, tehnička podrška, timski pristup i veliko iskustvo s brojnih projekata

Odjel tehnike Mapei Croatia svakodnevno pruža podršku svim sudionicima u gradnji. Savjetovanje investitora, podrška projektantima pri izradi tehnoloških rješenja i izboru najkvalitetnijih materijala, edukacije i podrška izvođačima kod ugradnje materijala naš je posao i izazov na koji možemo odgovoriti.

Ono na čemu radimo i za što se zalažemo cjelovita su rješenja i individualan pristup svakom objektu i situaciji na koju nailazimo na gradilištu, neovisno o njegovoj veličini.

Odjel tehnike Mapei

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi