Jednosoban stan nalazi se u Voltinom naselju u Zagrebu, u mirnom ozelenjenom okolišu s puno visokog drveća, a u blizini centra grada. Orijentiran je na jug, s prekrasnim pogledom na park. U zgradi su očuvani originalni detalji rješenja pročelja, stubišta, ulaznih vrata.

Stan je potrebno preurediti tako da se u prostoru kuhinje i blagovaonice organizira spavaća soba na najjednostavniji način.

Stan je manji od 32 m2, s nosivim zidom po sredini tlocrta, dvije instalacijske vertikale i dva francuska prozora koja daju dosta svjetla i omogućuju slobodan pogled na park kroz prozračnu ogradu. To su elementi koji su odredili tlocrtni raspored u stanu. Kuhinja je smještena u sobu – dnevni boravak na način da se instalacije ispod kade, na dijelu gdje je ukinut hodnik, mogu najkraćim putem spojiti na instalacijsku vertikalu. Televizor je ovješen na zid, bez elementa namještaja, kako bi visoki radijator radio bez smanjene učinkovitosti. Dio za sjedenje je ostao uz prozor i pogled na park, a stol za jelo i polica postavljeni su uz ulaz u boravak. Kupaonica je minimalna, ali ima kadu, wc i umivaonik. U hodniku je osim ormara smještena plitka perilica za rublje i bojler uz pripadajuću vertikalu za instalacije. U spavaćoj sobi je garderobni ormar i krevet, smješten tako da se krila prozora nesmetano otvaraju.

Kao i u svim malim stanovima, dobro je primijeniti danas dostupna rješenja u oblikovanju namještaja – krevet koji se može podići i sklopiti uza zid, ako soba treba poslužiti i kao radna, garnitura za sjedenje koja se može razvući u dodatni ležaj, kuhinjski elementi koji se mogu dodatno zatvoriti kliznim vratima, stol za jelo koji može poslužiti i kao radni i slično.

Autor: ovlaštena arhitektica Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh
ARHIZED STUDIO d.o.o.

ARHIZED STUDIO d.o.o.
ARHIZED STUDIO d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi