Projekt interijera stana u novogradnji, Zagreb


Prostrani peterosobni stan trostrano je orijentiran: dnevni dio na sjever i istok, a spavaći na sjever i zapad.

Dnevni dio stana se osim samog boravka povezanog u cjelinu s blagovaonicom i kuhinjom, sastoji od izbe smještene uz kuhinju te wc-a za goste i prostorije za gospodarstvo uz ulazni prostor. Velika lođa sa stolom za jelo povezana je velikim staklenim stijenama u cjelinu s prostorom boravka.

Sav ugradbeni namještaj izrađen je po mjeri, prema nacrtima projektanta. U svim spavaćim sobama, ulaznom prostoru i hodniku su garderobni ormari, a raspored polica, ladica i prostora za vješanje dogovoren je s vlasnicima u skladu s njihovim potrebama. Fronte su klizne, od ogledala ili bijelog Fenix ntm-a (nanomaterijal mat površine, otporan na ogrebotine, na kojem ne ostaju tragovi prstiju). Ormar u hodniku, dug 4,5 metara ima različite dubine zbog instalacijskih okana, ali i najplići dijelovi su dobro iskorišteni. Raspored vertikalnih ploča ormara je prilagođen oknima, a sve je zatvoreno s tri široke staklene klizne stijene koje su zbog dimenzija morale biti unesene dizalicom koja je još bila na gradilištu. Staklo fronti je tonirano u sivi ton.

Kuhinjske fronte su također od Fenixa u kombinaciji sive i bijele boje. Varijanta rasporeda boja odabrana je nakon izrade više varijanti vizualizacije. Radna ploha i pozadina kuhinje izrađena je od velikoplošne keramike, laminama, u koju se mogu urezivati otvori i koja može stajati bez podloge. Isti materijal je korišten u izradi kuhinjskog otoka – bijela keramika je na gornjoj i bočnim plohama (efekt slapa), a uvučeni dio fronte prema stolicama je tamnosiv, kako bi se istaknula dubina i vizualno se odvojio od ostalih ploha.

Keramika tamnosive i bijele boje proteže se i na kamin na bioetanol, koji je središnja točka boravka. Nosivi dio je izrađen od gipskartonskih ploča na potkonstrukciji koja je omogućila da se gornji dio izvede velikim dijelom konzolno.

Tema keramike proteže se do zida iza tv-a, koji je prekriven s 4 velike tamnosive ploče, a u prorezu spuštenog stropa iznad je riješena rasvjeta koja osvjetljava zid. Taj detalj rasvjete se provlači kroz veći dio stana.

Tv komoda i ugradbena polica izvedena je u tamnom drvnom dekoru.

Boravkom dominira kutna kožna udobna garnitura za sjedenje, neutralne bež boje. Preko kamina boravak je vizualno povezan s blagovaonicom u kojoj je stakleni stol i stolice u diskretnoj plavoj boji te tepih u istom tonalitetu. Rasvjeta je dijelom smještena u razliku visina spuštenog stropa uz prozore, dijelom reflektorska. U blagovaonici dominira velika visilica čija se rebra mogu rotirati po želji i tako stvarati različite efekte.

U interijer neutralnih boja dodani su akcenti intenzivnih boja odabirom slika, jastuka i manjih ukrasa.

Pokraj blagovaonice prolazi se do hodnika spavaćeg dijela. Sobe su opremljene, osim ugradbenim ormarima, gotovim namještajem – krevetima, stolovima i stolicama. Terasa spavaćeg dijela uređena je kao prostor za vježbanje i odmor.

Vlasnici su interijer počeli uređivati prije dovršetka zgrade, što je omogućilo izvedbu ugradbene rasvjete, željeni detalj spoja podne obloge s kaminom i kuhinjskim otokom, zaklanjanje kuhinjskih elemenata bočnim zidom i slično.

Konačan izgled interijera je postignut u uskoj suradnji projektanta s vlasnicima koji su imali jasne želje u pogledu odabira materijala, boja, dojma kojeg su željeli postići, funkcionalnih potreba, sve u okviru budžeta kojeg su odredili. Nakon što su s izvođačima pojedinih radova dogovoreni detalji izvedbe, vrhunskom izvedbom svih sudionika je postignuto da se ideja pretvori u stvarnost.

Autor projekta: ovl. arh. Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh.

Fotogalerija (47)

ARHIZED STUDIO d.o.o.
ARHIZED STUDIO d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi