Kvarovi na vodovodu i vodovodnim instalacijama zasigurno su među najneugodnijim kvarovima u kućanstvu jer vam prijeti opasnost od štete ne samo na vodovodnim instalacijama, već i na ostatku kućanstva. Prije svega, važna je vaša hitna reakcija kako bi se šteta u potpunosti izbjegla ili svela na najmanju moguću.

Kvarovi na vodovodu najčešće se javljaju u obliku puknuća cijevi koje se zatim manifestira ili kao curenje vode unutar zida, iz stropa, odnosno u podu. Rjeđi i nešto blaži slučajevi su kvarovi na spojevima cijevi unutar kućanskih vodovodnih instalacija koji se ujedno najlakše i saniraju.

Vaš prvi korak mora obavezno biti zatvaranje dovoda vode u vašemu kućanstvu. Morate pronaći odgovarajući ventil za ogranak vodovodnih instalacija u pitanju ili glavni ventil za čitavo kućanstvo i zatvoriti ga kako šteta od vode ne bi rasla. Ako ne znate njegovu lokaciju, kontaktirajte domara vaše zgrade ili nekoga od vaših ukućana ili susjeda, po mogućnosti prije kvara, kako bi znali ispravno postupiti i zatvoriti vodu.

Drugi jednako bitan korak je ako voda curi u blizini električnih instalacija ili sumnjate da bi se vrlo brzo mogla proširiti do njih i uzrokovati kratak spoj, da isključite struju pomoću osigurača na razvodnoj kutiji u vašemu domu. Ako je do kontakta i/ili štete već došlo, obavezno obavijestite električara ili domara, umjesto da sami riskirate izlaganje strujnom udaru. Oni su za to ipak osposobljeni.

Ako je kvar na vodovodu izvan vašeg doma, na primjer, u stanu iznad, do vašega ili izvan vaše kuće, obavezno što prije obavijestite vlasnika stana i domara, odnosno upravu vodovoda za vaše mjesto ako se radi o kvaru u blizini, ali van vaše kuće.

Nakon što ste se pobrinuli da je dotok vode obustavljen i u slučaju potrebe struja isključena, te time spriječena daljnja šteta, možete prionuti na malo „jednostavnije" radnje uklanjanja, a zatim sušenja namočenog pokućstva i namještaja. Zahvaćene prostorije ostavite da se osuše i riješe vlage na zraku, ili ako se radi o većim oštećenjima, pokušajte s uređajima za isušivanje ili grijalicama suzbiti vodu i vlagu. Tek nakon što se uvjerite da su vlaga i voda u potpunosti nestale, možete vratiti namještaj. Ako uranite s time ili nedovoljno isušite prostoriju, izgledno je da će se javiti kasnija šteta u obliku vlage koja će potom uzrokovati sav niz drugih neprilika.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi