Držanje biljaka u kuhinji odlična je ideja iz mnogo razloga. Biljke mogu poslužiti kao dekoracija, pročišćivač su zraka, te određene vrste mogu povećavati razinu vlage čime se rješava problem suhog zraka.

Kod odabira biljaka za kuhinju u obzir treba uzeti veličinu kuhinje i količinu ulaska prirodne svjetlosti.

Imate li malu kuhinju praktično je rješenje pregrada u obliku polica ili rešetke po kojima će se biljke penjati. Na primjer, za to su prigodne biljke poput sobne lozice ili filodendrona. Radi se o biljkama kojima treba svjetlo, ali ne isključivo sunce tako da mogu uspijevati u svijetlim kuhinjama.

Poznata je rečenica da biljke vole društvo. S obzirom na to da u kuhinji vjerojatno mnogo boravite biljke će imati dovoljno pažnje. Ipak, pripazite da pažnje ne bi bilo previše, primjerice, da biljkama ne dajete previše vode.

Želite li u kuhinji držati biljke koje će biti lijep ukras odaberite neku cvatuću biljku, s dugom sezonom cvjetanja poput begonija.

Njima je potrebno umjereno svjetlo, ne smiju stajati negdje gdje će sunce tući izravno na njih, zahtijevaju stalnu vlažnost zbog čega će im odgovarati vlaga u kuhinji i lako se razmnožavaju. Idealno mjesto za begonije, a isto tako i za afričke ljubice su prozori smješteni na sjeveru i istoku.

Kao ukras u kuhinji može poslužiti i grm paprati ili asparagusa koji možete staviti u veliki lonac. Pažnju će svakako zbog svog zanimljivog izgleda privlačiti biljka aloe vera koja se sastoji od vitamina i minerala dobrih za našu kožu. Njezini se listovi stavljaju na opekotine i zato ju je dobro imati u prostoriji u kojoj se kuha.

Želite li osvježiti kuhinjski prostor nabavite viseće biljke, poput asparagusa, ili čak i paprati. Pritom ne smijete zaboraviti da je na višim prostorima zrak topliji zbog čega listove biljke treba češće prskati odstajalom vodom kako biste im osigurali dovoljno vlage.

Iznad sudopera ili pokraj prozora možete objesiti bršljan, zimzelenu biljku penjačicu koja će svojim listovima „oživjeti" prostor. Imate li kućne ljubimce trebate ih držati dalje od ove biljke jer je otrovna.

U kuhinji možete napraviti i mali vrt tako da posadite začinsko ili ljekovito bilje. Odaberite biljke za koje smatrate da će vam najviše trebati i koje će vašoj kuhinji dati poseban dodir. Napravite zelenu oazu i uživajte u lijepom prostoru.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi