Kuhinja je jedna od prostorija u kojem najčešće boravimo. Kuhanje zbližuje obitelj kao i zajedničko objedovanje. Kako se u kuhinji često kuha, priprema hrana tako traži i stalno pospremanje i čišćenje. Prostor u kojem se priprema hrana bi uvijek trebao biti uredan i čist. Organizacija kuhinjskih elemenata nam može poći da brže i učinkovitije kuhamo, pogotovo kada za to imamo malo vremena.
Kod pećnice ili u prvi slobodni kuhinjski ormarić spremite lonce i tave kako bi vam bili što bliži, također si bliže pospremite i začine koje često koristite, kao i ulje, ocat i slično. Kada kuhate bitno vam je da su vam te stvari na dohvat ruke. Na donje police složite tanjure, šalice i zdjele koje također često koristite, a ono suđe koje koristite rjeđe stavite na gornju policu ili u gornje elemente. Šipke za kuhinju, koje su danas sve popularnije, koriste se za vješanje kuhača, noževa, a na njih se može objesiti i polica na koju se mogu staviti začini. Hranu bi bilo najbolje staviti u neke staklenke ili posude iz kojih će vam ih biti lakše vaditi van kod kuhanja, a na taj način će vaši kuhinjski elementi izgledati urednije. Organizirajte svoju kuhinju po svojim navikama i na način da sve ono što se nalazi u njoj i što vam često treba bude na dohvat ruke kao biste kuhali što ugodnije, lakše a i brže.