Palača Draganić-Marenci nalazi se u povijesnoj jezgri grada Šibenika. Zamisao investitora bila je da palaču pretvori u intimniji boutique hotel, a prije postupka sanacije izvršeno je sondiranje cijelog objekta.

Stalni prodor vode, koja se godinama slijevala s vrha zgrade zbog oštećene krovne konstrukcije, dodatno je isprao vezivo u zidovima, dok je na sjevernoj strani razoren vezivni materijal između kamenog ziđa zgrade.

Prodor vlage nastavljao se i ispod temeljnih zidova zgrade, što se vidjelo na oštećenim dijelovima žbuke u prizemlju. Postupak sanacije odvijao se od temelja i prvog kata prema višim katovima tako što je žbuka u unutrašnjosti zgrade obijena, a sljubnice očišćene na vanjskoj površini laganim klesarskim alatima do dubine 5 cm.

Nakon toga cijela je površina zidova oprana vodom. Istovremeno, kamena fasada opjeskarena je kako bi se očistila od naslaga nečistoće, nakon čega su sljubnice zapunjene i s vanjske i s unutarnje strane zgrade.

Vanjske su sljubnice zapunjavane mortom od bescementnog hidrauličkog veziva MAPE-ANTIQUE LC, uz dodatak pijeska iz lokalnog kamenoloma i naplavnog pijeska s planine Svilaje.

Mort za zapunjavanje sljubnica dobiven je miješanjem jedne trećine MAPE-ANTIQUE-a LC, jedne polovina pijeska iz lokalnog kamenoloma i jedne šestine pijeska iz Svilaje, uz dodavanje potrebne količine vode da bi se dobila konzistencija pogodna za ugradnju.

Završno su sljubnice obrađene četkanjem, a sušenjem su poprimile konačan ton. Unutarnje sljubnice zapunjavane su vapneno-cementnim mortom nakon čega je uslijedilo bušenje rupa za injektiranje zidova.

Za injektiranje je korištena smjesa dobivena miješanjem bescementnog veziva na osnovi prirodnog hidrauličnog vapna i ekopoculana MAPE-ANTIQUE I 15 s vodom. U zoni temelja u svrhu prekida kapilarnog uzdizanja vlage izvodilo se gravitacijsko injektiranje silikonskom mikroemulzijom MAPESTOP čemu je prethodilo konsolidacijsko injektiranje smjesom MAPE-ANTIQUE I 15.

Na mnogim su mjestima masivni dijelovi kamena popucali, pa je trebalo osigurati njihovu stabilnost na mjestu pojave pukotina ili loma. Ojačanje navedenih elemenata izvodilo se karbonskim lamelama CARBOPLATE koje su lijepljene dvokomponentnim epoksidnim ljepilom ADESILEX PG1, dok su pukotine injektirane epoksidnom smolom EPOJET.

TEHNIČKI PODACI
  • Hotel Life Palace, Šibenik
  • Godina izgradnje: 15. stoljeće
  • Vrijeme izvođenja radova: 2014. – 2015. godine
  • Investitor: Tatami d.o.o., Split
  • Projektant: Studio-Studio d.o.o., Split
  • Nadzor: Vlado Krstulović, dipl. ing. arh.
  • Glavni izvođač radova: Dva Marka d.o.o., Šibenik
  • Izvođač radova: Ksr obrt, Zadar
  • Mapei kordinator: Alen Sorić

PROIZVODI MAPEI
Adesilex PG1, Carboplate E170, Epojet, Mape-Antique I 15, Mape-Antique LC, Mapestop

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi