Proturječna simbioza

„Svrha naše arhitekture nije da bude lijepa, ona želi biti u suglasju s prirodnim i izgrađenim okolišem." kaže Michael Darbellay. Kako švicarski star-arhitekt ovaj teoretski postulat provodi u praksi, pokazao je u Orsière-u usred švicarskih alpa. Vila Game Architecture rigorozne građevinske smjernice pitoresknog alpskog mjesta rješava proturječno, ali simbiotski. Forma reagira na svoj neposredni okoliš. Istovremeno, međutim, vrijedi i osnovni princip „forma slijedi funkciju" – proturječna simbioza, za čije razrješenje su bili mjerodavni mašta, kristalno jasan arhitektonski koncept i PREFA paleta proizvoda.

Parisova jabuka

Uglasta obiteljska kuća – novogradnja leži na granici između izgrađenog okoliša s mnogo povijesne supstance gradske jezgre i prirodnog, alpskog okoliša blizu Tour du Mont-Blanc u okrugu Entremont. Za arhitektonski tim Darbellay Meilland Schers projektna odluka nije bila jednostavna. Rezultat sastanka na licu mjesta i dugog razgovora bio je jednoznačan: Prevladavajuća situacija na parceli pretpostavljala je jaču povezanost novogradnje s prirodom nego s mjesnom graditeljskom tradicijom. „Mi smo razvili formu u njenom odnosu prema padini i stablima jabuka – za koje se nadam da će napučiti i dvorište". Arhitekti su predali Parisovu jabuku Afroditi prirodi.

PREFA čini mogućim: Twin Peaks u masivu Mont –Blanc

Kako građevinskim mjerama postići slobodan pogled prema van uz očuvanje obiteljske intimnosti prema unutra? I kako pomiriti investitorovu želju za intimnošću sa životnom i građevinskom filozofijom stanara na uličnoj strani? Dok građevinske parcele postaju sve manje, a građevinski propisi sve stroži, Twin Peaks – izazov.

„Prva pomisao bila je kreirati jedinstven objekt po mjeri", opisuje Darbellay osnovnu ideju kompleksa i uporabe materijala. „Osim toga, trebali smo ideje koje su mogle ‘estetskije’ udovoljiti komunalnim propisima, ali koje su ujedno i ekonomične. PREFA je ispunila ove zahtjeve u potrazi za arhitekturom, po mogućnosti bez bombastičnosti i u harmoniji sa svojim kontekstom".

Slobodan pogled na okoliš, ali neometano lutanje duhom

Prirodni pad terena i polunivoi daju sobama orijentiranim prema dvorištu intimnost i, paradoksalno, istovremeno fantastične poglede na pejzaž. Teren u nagibu dozvoljava slobodan pristup u vrtnu prirodu iz svih važnih prostorija. Tako se može, povezan s prirodom, potpuno neometano lutati duhom.

Građevina kao povijest cjelovitog iskustva

„Forma", kaže Darbellay, „reagira na svoj neposredni okoliš". Zbog toga su investitor i arhitekt obiteljsku kuću pokrivenu PREFA krovnom šindrom u boji antracita postavili u krajolik, u skladu sa strminom okolnih alpskih masiva, uglasto. „Jezik forme je – kao materijalnost i tipologija – izražajno sredstvo za pričanje povijesti mjesta.

Homogeni materijal fasade, krova i krovnih prepusta to savršeno podržava. Tako je građevinska izvedba PREFOM postigla da se krovne roženice i TS 40 NSK-razdjelni sloj prepliću ispod krovnih prepusta. Prefabricirana limena obloga se – osim na strehama – ne prekida, a u nivou prozorskog priključka osigurava zračenje.

Time je Villa Game Architecture tehnički savršeno prezentirala estetske smjernice, a povijesnim znamenitostima Orsière-a dodala moderni, aktuelni kontrapunkt, bez narušavanja harmonije krajolika. Građevina kao povijest cjelovitog iskustva.

Proizvod PREFA krovna šindra
  • Materijal: plastificirani aluminij, debljine 0,7 mm
  • Veličina: 420 × 240 mm u položenom stanju
  • Težina: 2,5 kg/m2
  • Plastifikacija: dvoslojni zapečeni lak ili plastifikacija prahom prema RAL-u ili NCS
  • Pričvršćenje: 1 kom. PREFA patentni učvršćivač/šindra = 10 učvršćivača/m2
  • Podkonstrukcija i razdjelni sloj: na punu oplatu min. 24 mm, kod opterećenja snijegom preko 3,25 kN/m² ili kod kategorija terena 0, I, II potrebno je polaganje na punu oplatu s bitumenskim razdjelnim slojem.

Preporuka arhitekta: „Osjećaj ljepote je subjektivan i uvijek ovisi o tome na osnovu čega se vrednuje. Svrha naše arhitekture nije da bude lijepa, ona želi biti u suglasju s prirodnim i izgrađenim okolišem. Mi tragamo za pravom mjerom suglasja konteksta, forme, materijalnosti i tipologije da bismo stvorili jedinstveno i sveobuhvatno iskustvo."
Micheal Darbellay
Darbellay Melland Schers – Architectes epfl. GAME

Pogledajte slike u galeriji…

Fotogalerija (10)

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi