Povišene gredice zamišljene su kao rješenje za uzgoj biljaka u slučaju lošijeg tipa tla, gdje se u povišenim gredicama nalazi tlo boljeg sastava, teksture i plodnosti. Supstrat u povišenim gredicama može se, ali i ne mora, miješati s tlom vrta u kojem se gredice postavljaju.

Mogu biti jednostavnije i složenije izvedbe, a u njima se može uzgajati različito povrće te začinsko i aromatično bilje, ali i ukrasne biljne vrste. Jagode, borovnice i maline se također mogu uzgajati u podignutim gredicama.

Prednosti podignutih gredica su:
  • tlo u podignutim gredicama se brže zagrijava, čime se omogućuje ranija sjetva i sadnja biljaka
  • ocjeditost supstrata je bolja u odnosu na tlo lošije kvalitete
  • jednostavnije prilagođavanje tla u podignutim gredicama prema potrebama biljaka za uzgoj
  • kod uzgoja biljaka u povišenim gredicama, potrebno je manje održavanja u odnosu na uzgoj u standardnim gredicama u vrtu

Postoji više vrsta materijala koji se mogu koristiti za izradu povišenih gredica. Najčešći je izbor drvo, zbog svoje jednostavnosti i niske cijene.

Cigla, kamen i betonski blokovi su svakako dobar izbor, ali treba imati u vidu i cijenu te uloženi rad.

Podignute gredice od drva

S obzirom na to da je većina podignutih gredica izrađena od drveta, niže su navedene upute za njihovu izradu.
  • Odabir mjesta je ključna stavka pri konstruiranju povišenih gredica. Ako ćete uzgajati povrće ili ljekovito bilje ili cvijeće koje zahtjeva dosta svjetlosti, odaberite mjesto koje će biti osunčano barem osam sati dnevno.
  • Povišene gredice formirajte u skladu s veličinom i oblikom vrta. Idealna širina za povišene gredice je oko 120-140 cm jer je time omogućeno njihovo lakše rukovanje i uređivanje. Ako ćete smjestiti gredice do zida ili ograde, širina gredice bi trebala biti veličine najviše 1m. Duljinu gredice odredite prema vlastitim željama. Dubina gredice može biti oko 15 cm, koja odgovara mnogim vrstama povrća, dok je najbolja dubina između 20 i 25 cm.
  • Nakon postavljanja i mjerenja, napunite gredice supstratom i pognojite. Vaše su gredice spremne za sjetvu i sadnju!

Svako proljeće ili jesen, gredice je potrebno pognojiti stajskim gnojem ili kompostom. Kao i u svakome vrtu, preporučljivo je postaviti malč po površini gredice, kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova.

Obratite pažnju na zadržavanje vode, jer povišene gredice slabije zadržavaju vodu u odnosu na standardne.

Autor: M.R.
Izvor slika: https://pixabay.com/, https://unsplash.com/, https://www.pexels.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi