Temeljno tlo ima važnu ulogu u prijenosu vibracija od potresa na objekt. Stoga ga svakako treba uzeti u obzir, kako u preventivnom smislu, tako i sanacijskom.

Temeljno tlo

Temeljno tlo, kao što i sam naziv govori, predstavlja područje tla neposredno ispod temelja. Ono služi kao oslonac objektu koji putem temelja prenosi svoje opterećenje do nekoliko metara dubine. Prilikom projektiranja objekta (temelja) potrebno je uzeti geomehaničke karakteristike terena na kojem će se objekt graditi i u skladu sa njima dimenzionirati temelje na način koji će omogućiti najveću stabilnost nove konstrukcije. No, tijekom ekspolatacije objekta, uslijed raznih, najčešće sekundarnih, utjecaja može doći do degradacije temeljnog tla i ono gubi svoju funkciju i nosivost. Rezultat toga je slijeganje temelja i pojava pukotina na zidovima, najčešće u nižim dijelovima objekta, iako to nije pravilo.

Sekundarni utjecaji degradacije temeljnog tla

Tvrtka Taus iz Samobora, kroz dugi niz godina rješava ovaj problem injektiranjem specijalnih poliuretanskih smola u tlo kako bi mu se povećala krutost i čvrstoća. U tu svrhu, prije izvođenja radova, vrši ispitivanja stanja temeljnog tla što je učinila na više stotina objekata u gradu Zagrebu i okolici i pri čemu se pokazalo da je tlo u velikom broju slučajeva nedovoljne čvrstoće. Kao glavni razlog toga pokazao se utjecaj vode proizašao iz zastarjele infrastrukture vodoopskrbe i odvodnje, ali i klimatskih promjena koje uzrokuju duge suše i obilne kiše. Začepljeni sustavi odvodnje oborinskih voda, puknuća kanalizacijskih cijevi, slivnici koji vodu sa krova ispuštaju uz objekt, neki su od najčešćih uzroka zbog kojih voda nekontrolirano natapa ili ispire temeljno tlo i ono gubi svoja svojstva.


Najčešći uzroci slijeganja temelja

Najmodernija tehnologija rješavanja problema

Kako bi se problem riješio, pored uklanjanja ovih uzroka, potrebno je tlu vratiti čvrstoću i nosivost, što tvrtka Taus čini najmodernijom tehnologijom na tržištu, zvanom URETEK Deep Injections. Princip rada je takav da se, nakon ispitivanja temeljnog tla objekta, u oslabljene zone ispod temelja ubrizgava ekspandirajuća smola koja se širi velikom silom ekspanzije i na taj način zbija tlo. Radovi se izvode uz minimalne građevinske zahvate i buku, a sanacija tla jedne obiteljske kuće traje obično samo jedan-dva dana. Tehnologija je prisutna već dugi niz godina u cijelom svijetu, a posebice je korištena u Japanu i potresnim područjima.


Ilustrativni prikaz izvođenja zahvata

Potres i temeljno tlo

Za razliku od sekundarnih utjecaja koji mogu dovesti do pukotina u „mirnim" uvjetima, potres predstavlja dodatno dinamičko opterećenje koje dovodi do znatno većih šteta na konstrukciji. Kako se potresni valovi preko temeljnog tla prenose prvo na temelje, a zatim i na objekt, to je temeljno tlo prva „linija obrane" i njegovo stanje uvelike utječe na razinu oštećenja. Naime, kako smo prethodno napisali, objekti se konstruiraju prema stanju tla na kojem će se graditi, no ukoliko se to stanje tla tijekom korištenja objekta promijeni i oslabi, smanjit će se razina potresne otpornosti za koju je objekt projektiran.

Iskustva u gradu Zagrebu

Ovo potvrđuje i praksa u gradu Zagrebu i okolici, gdje je tvrtka Taus, korištenjem metode URETEK sanirala tlo na oko 100-tinjak objekata, od obiteljskih kuća, preko škola do crkvi, koji redom nisu pretrpjeli nikakve nove štete na zidovima uslijed potresa, ili su one bile minimalne. Zanimljiv je slučaj jedne stambene zgrade u centru grada na kojoj se nisu pomakli niti dimnjaci, za razliku od susjednih objekata kod kojih je to bio slučaj. Na slici dolje prikazani su rezultati stanja (krutosti) tla prije (svijetla boja) i nakon sanacije (smeđa boja), pri čemu je za ispitivanje korišten tzv. dinamički penetrometar. Ovim uređajem se, pojednostavljeno rečeno, u tlo pored temelja zabija šipka točno određenih dimenzija i težine kako bi se pritom izmjerio otpor tla. Što je manji otpor (što se šipka lakše zabija) to je krutost tla manja i obrnuto. U slučaju ovog objekta ustanovljena je vrlo slaba zona na 1,5 m dubine (odmah ispod temelja) koja je naknadno injektiranjem ekspandirajuće smole poboljšana za 2-3 puta!

Kobni pomaci

Kobni pomaci nastaju slijed potresnih valova i „ljuljanja" objekta pri čemu dolazi do naprezanja konstrukcije i pucanja zidova. Ovo ljuljanje je intenzivnije ukoliko se objekt nalazi na nedovoljno krutom tlu. Problem je još izraženiji ukoliko je tlo na različitom tlu pa je jedan njegov dio krut, a drugi nije, uslijed čega dolazi do nejednolikih slijeganja i gibanja konstrukcije koji potencijalno povećavaju razinu oštećenja.

 

Važnost sanacije tla u obnovi

Od trenutka nastanka potresa u Zagrebu često slušamo (ili svjedočimo) o povećanim vibracijama sa prometnica posebice u zoni tramvaja. Osim toga, brojni stanari javljaju da se njihove pukotine šire i nakon potresa. Sve je ovo posljedica (i znak) problema sa temeljnim tlom. Tlo ovih objekata ili je bilo narušeno prije potresa ili je uslijed potresa došlo do njegovog narušavanja. Stoga je iznimno važno u sklopu obnove sagledati cijelu sliku, i barem provjeriti stanje tla objekata koji će se obnavljati. Sanacija konstrukcije objekata bez sagledavanja tla biti će kao popravak karamboliranog automobila bez provjere guma.

Više o temi pročitajte u stručnom radu

Autori:

  • Tomislav Gregurić, mag.ing.min.- TAUS d.o.o. (URETEK Hrvatska), Samobor
  • Eda Fett, mag.ing.aedif – TAUS d.o.o. (URETEK Hrvatska), Samobor
TAUS d.o.o.
TAUS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi