SESMIC TEMELJNI JASTUK nosivi je toplinsko izoliran temeljni sklop formiran tako da kod određenog projektnog ubrzanja tla na lokaciji gradnje, zgradi koja je temeljena na temeljnoj ploči osigura potresnu sigurnost. Temeljne su ploče praktično rješenje temeljenja gotovo nulte energijske građevine i drugih niskoenergetskih građevina, a određuju stabilnost građevine, razinu toplinske zaštite i optimalnu zaštitu od vlage i podzemne vode.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Temeljenje na temeljnom jastuku

Temeljenje na toplinski izoliranoj temeljnoj ploči pojavilo se kod zahtjeva gradnje pasivnih kuća. Kod vrlo dobrih niskoenergetskih kuća u Europi upotrebljavaju temeljenje na temeljnim pločama već desetljećima jer se samo postavom toplinske izolacije ispod čitave površine temeljne ploče mogu izbjeći toplinski mostovi, koji pri energijsko učinkovitoj gradnji nisu dopušteni. Osim odlično izvedenog toplinskog ovoja zgrade, dodatna je prednost takvoga temeljenja jednostavnija, mnogo brža i jeftinija izvedba.

Protupotresna sigurnost

Hrvatska je određena kao potresno ugroženo područje. Kod takvih uvjeta može pri temeljenju sa slobodno položenim slojevima ispod temeljne ploče doći do klizanja između slojeva toplinske izolacije, hidroizolacije, folije za brtvljenje i betonske temeljne ploče. Manji su pomaci za očuvanje neoštećene konstrukcije pri potresu korisni, ali su prema EUROKODU 8 ograničeni, a klizanja moraju biti kontrolirana.

U nastavku predstavljamo jednostavna i praktički upotrebljiva rješenja temeljnih ploča, koje smo u FIBRAN-u zasnovali na osnovi istraživanja "Potresna sigurnost pasivnih kuća" te istraživanja materijala i različitih konstrukcijskih sklopova u okolinama jakih i ponavljajućih potresa.

Prilagođena rješenja temeljnog jastuka

Različito potresno ugrožena područja zahtijevaju različito stroga rješenja temeljenja. Pri traženju odgovarajućih rješenja usredotočili smo se na ograničenja pomaka između temeljne ploče i sloja toplinske izolacije te između pojedinih slojeva toplinske izolacije. Ujedno smo maksimalno iskoristili ulogu hidroizolacije za očuvanje energijske učinkovitosti.

Dok projektirano ubrzanje tla, temeljno tlo, konstrukcijska osnova, masa zgrade i njezini gabariti utječu na izbor tlačne čvrstoće izolacije, koja mora biti zbog dinamičnog opterećenja potresa veća od propisane u srednjeeuropskim zemljama, željena energijska učinkovitost zgrade te prisutnost podzemne vode dodatno utječu na izbor odgovarajućeg sustava, broja i rasporeda slojeva.

Zbog dinamičkih opterećenja toplinsko izolacijskoga sloja ispod temeljne ploče zgrade, postavljena su ograničenja za nazivnu tlačnu čvrstoću izolacije od najmanje 400 kPa, koja uobičajeno odgovara lakim montažnim zgradama i manjim masivno građenim građevinama, kao što su stambene kuće, dječji vrtići i slične niže građevine, a naravno da ovisi o konstrukcijskoj osnovi i koncentraciji sila na temeljnu ploču. Za više, teže ili gabaritno manje građevine upotrebljava se odgovarajuće nosiva izolacija s npr. 500 ili 700 kPa deklarirane tlačne čvrstoće.

FIBRANxps SEISMIC

su namjenski izrađene toplinsko izolacijske ploče različnih tlačnih čvrstoća s grubom površinom za sprječavanje klizne ravnine na spoju s temeljnom AB pločom. SEISMIC ploča sastavni je dio svakoga rješenja i za potresno manje i potresno vrlo ugrožena područja bez obzira na broj slojeva¹ toplinske izolacije. ¹ Broj slojeva ovisi o zahtijevanoj ukupnoj debljini. Do 20 cm debljine se postavlja u jednom sloju, do 24 cm debljine se upotrebi izolacija u dva sloja, gdje je debljina jednoga sloja najviše 12 cm. Najviše su dopuštena tri sloja u ukupnoj debljini 30 cm.

Hidroizolacija

Najoptimalnije rješenje smo ujedno uskladili s slojem hidroizolacije, koja mora, zbog trajno učinkovite toplinske izolacije i čitavog konstrukcijskog sklopa biti postavljena što niže u temeljnoj ploči. Upotrebom obostrano ljepljive hidroizolacije pri višeslojnoj izolaciji, iskoristimo ljepljivost elastomerne bitumenske hidroizolacije pod utjecajem tlaka i dobivamo dodatne prednosti: hidroizolacijski sloj je sigurno postavljen, trajno zaštićen, zbog teže temeljne ploče i kasnije čitave građevine međusobni su spojevi odlično spojeni. Obostrano ljepljiva hidroizolacija slijepi dva sloja toplinske izolacije tako da temeljna ploča djeluje spregnuto.

Temeljni jastuk zgrade sa jednim slojem toplinske izolacije

Jednoslojna toplinska izolacija ispod temeljne ploče FIBRANxps SEISMIC* rješenje za dobro drenirana tla potresno ugroženijih područja. Spregnuto djelovanje konstrukcijskog sklopa temeljne ploče je osigurano.

Napomena: U slučaju visoke podzemne vode i manje potresno ugrožene zgrade predlažemo identično rješenje s višeslojnom hidroizolacijom na podložnom betonu.

Temeljni jastuk zgrada sa toplinskom izolacijom u dva sloja

Najčešće i najoptimalnije rješenje i za gotovo nultu energijsku gradnju na potresno ugroženijem području je temeljni jastuk sa toplinskom izolacijom u dva sloja. Hidroizolacija FIBRANhydro SEISMIC T** već je pri montaži mehanički zaštićena od oštećenja; a zbog tlaka temeljne ploče i težine same zgrade odlično je zabrtvljena. Temeljna ploča djeluje spregnuto, s čime su kontrolirani pomaci u slučaju potresa.

Dodatna pojašnjenja i detalje u aCAD obliku projektanti mogu dobiti na savjet@fibran.hr , ili web stranici www.fibran.hr , ili tel. 099 6542 353

Izvor: FIBRAN NORD d.o.o.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi