Karte potresnih područja Republike Hrvatske

Hrvatska je zemlja s nekoliko koncentriranih trusnih područja na kojima se mogu očekivati jače potresne aktivnosti. Ivo Allegretti, voditelj Geofizičkog odjela na PMF-u u Zagrebu, navodi kao najrizičnija područja grad Zagreb i okolicu, jer tu živi najviše stanovništva, a zatim Dubrovnik, Riječko-Senjsko područje i Dalmatinska Zagora.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Potresi se ne mogu predviđati. To su kaotični događaji, do kojih dolazi zbog pomicanja tektonskih ploča. Pri čemu se oslobađa velika energija, koja može napraviti velike štete. Posljedice potresa, ne moraju nužno biti povezane s njegovom snagom. Važno je kakva je gradnja zgrada, ali i pripremljenost građana.

Prateći graditeljsko naslijeđe u našim krajevima, gradnja obiteljskih kuća, bazira se uglavnom na gradnji opekom, betonom i kamenom. Premda je beton poznat u graditeljstvu još iz vremena starih Rimljana, tek je početkom 19. stoljeća ponovo zaživio kao materijal nove arhitekture i smjelih konstrucija pojavom armiranog betona. Njegov razvoj i primjena uvodi armirani beton u zidanim konstrukcijama kao vertikalne i horizontalne elemente, koji prvenstveno doprinose stabilnosti zgrade u potresnim uvjetima. Beton, kao i kamen i opeka, odlično podnosi tlačna naprezanja. Čelična armatura u sprezi s betonom, preuzima vlačna naprezanja, odnosno preuzima horizontalne sile koje se javljaju upravo pri djelovanju potresa.

Zidovi u zgradama dobro prenose vertikalna opterećenja, ali im je krutost na djelovanje horizontalnih sila vrlo mala. Zbog toga se zidovi od opeke u zgradama ukrućuju konstruktivnim elementima koje nazivamo horizontalni i vertikalni serklaži.

Ne tako davno, još sredinom prošlog stoljeća, horizontalni i vertikalni AB serklaži su se izvodili na "modernijim" kućama, da bi danas postali standardni dio konstrukcije. Što više, obzirom na različit toplinski koeficijent betona i npr. zida od opeke, danas je standard, da se vertikalni i horizontalni serklaži oblažu toplinskom izolacijom (npr. XPS).

Korak po korak, novi građevinski detalji postaju obavezni i bitni dio jedne građevine, kao i graditeljske tradicije određenog područja.

Kad govorimo o temeljima, danas se sve češće, umjesto tradicionalnih trakastih temelja, izvode temeljne ploče. Razloga za to ima nekoliko:

  • manja dubina iskopa za manje objekte uz izvedbu toplinske izolacije koja sprječava slijeganje objekta uslijed smrzavanja tla
  • jednostavnija armatura
  • brža izvedba
  • jednakomjernije slijeganje objekta
  • temeljna ploča je primjerena za tla slabije nosivosti
  • toplinska zaštita zgrade u tlu se može isvesti s vanjske strane konstrukcije
  • hidroizolacija se može isvesti neprekinuto s vanjske strane konstrukcije

Na što moramo paziti prilikom izvedbe temeljne ploče
Ispod temeljne ploče smijemo položiti samo toplinsku izolaciju koja ima adekvatnu tlačnu čvrsoću i nakon dugotrajnog opterećenja ne mijenja fizikalna svojstva.


Detalj odvajanja zaštitne folije s donjeg sloja dvostrano ljepljive ljepenke

Iznimno je važno da najniži rub temeljne ploče doseže dovoljno duboko zbog vode tijekom zime, kada zaleđivanjem može podignuti temelje, a otapanjem prouzrokuje sjedanje temelja zbog čega može doći do oštećenja konstrukcije. Donji rub temeljne ploče mora biti izvan zone smrzavanja, najmanje na dubini od 60 cm. Drugo moguće rješenje je polaganje dodatne toplinske izolacije u širini od 60 – 100 cm od ruba temeljne ploče, čime postižemo sličan učinak.

Unatrag 20 godina izvedba toplinske izolacije od XPS-a ispod temeljne ploče postala je standard za pasivne kuće, ali i za sve one koji podrumljeni dio objekta žele toplinski izolirati i tako smanjiti troškove grijanja.


Nakon što je na podložni beton postavljen prvi sloj Fibran XPS ploče, postavlja se dvostrano ljepljiva ljepenka Fibran

Fibran je kao proizvođač XPS-a patentirao rješenje koje je nadgradnja iskuljučivo toplinske izolacije ispod temeljne ploče, akoje upotpunje sistem s dva nova elementa:

  • hidroizolacija između dva sloja XPS-a zaštićena je tijekom ugradnje i kasnije u eksploataciji objekta od mehaničkih oštećenja, ali i od pritiska podzemne vode, stoga hidroizolacija može biti manje debljine, nego kad je direktno izložena pritisku.
  • Punoplošnim međusobnim lijepljenjem slojeva toplinske i hidroizolacije i uz to rebrastom površinom gornje XPS ploče sustav ima odličnu povezanost s betonom temeljne ploče. Time se postiže da se usijed djelovanja potresa, slojevi međusobno ne pomiču i ne presjecaju vertikalne prodore, koji služe za vođenje instalacija kroz temeljnu ploču. Na taj načni se kod manjih potresa, kuća ljulja, ali se ništa bitno ne deformira.


Ljepljenje drugog sloja Fibran XPS-a na ljepenku.

Najnoviji zahtjev na slojeve u zemlji je osim toplinske i zaštite od vode i vlage, tu i zaštita od isijavanja radona, plina koji je bez boje i mirisa, ali zato vrlo prodoran i štetan za čovjeka.
Ugradnjom antiradon hidroizolacije ispod temeljne ploče, cijelom sustavu dodajemo novi element – zaštitu od prodora štetnih plinova iz zemlje.

U susjednoj Sloveniji već je nekoliko desetaka kuća izvedeno na temeljnoj ploči ispod koje je Seizmik temeljni jastuk.


Postavljen Seizmik temeljni jastuk.

Trenutno je u tijeku izgradnja prve takve kuće u Hrvatskoj, u Bistri, nedaleko Zagreba. Obzirom na položaj na seizmičkoj karti, razmišljanje investitora da se osigura od potresa manjih jačina koji neće prouročiti štete na kući, mudro je promišljeno, upravo u vremenima pojačanih seizmičkih aktinosti u našoj regiji.

Kuća je podrumljena i prvobitno je projektirana s toplinskom izolacijom između slojeva hidrizolacije i betonske ploče. Zamjenom redoslijeda slojeva, izbjegla se izvedba mršavog betona, a sama hidroizolacija se našla između dva sloja XPS-a. Fibranov licencirani instruktor, radio je s majstorima na polaganju slojeva Seizmik temeljnog jastuka, čime ih je osposobio i licencirao za daljnji samostalni rad. Uz svako mudro rješenje i najboju kvalitetu materijala, ipak je najvažnija kvalitetna izvedba.

Fotogalerija (10)

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi