Ishodište crkvenog i svjetovnog života u vrijeme starohrvatske države nalazilo se u neposrednoj blizini grada Knina na području današnjeg naselja Biskupija. Arheološki lokalitet Biskupije danas spada u jedno od najznačajnijih kulturno-povijesnih nalazišta na području Hrvatske.

Kao povijesna poveznica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nova crkva u Kninu dobila je naziv Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Izgradnja crkve započela je 2011. godine na temelju projekta koji je izradio arhitekt Jerko Rošin. Gradnja je završena krajem srpnja 2015. godine, čime je Knin prvi put nakon 1775. godine dobio novu katoličku crkvu. Interijer crkve izveden je prema idejnoj zamisli arhitekta Ante Vrbana.

Za završnu oblogu poda crkve odabrane su gres porculanske pločice veličine 120 × 60 cm. S obzirom na njihovo svojstvo izuzetno male ili skoro nikakve upojnosti, bilo je potrebno odabrati ljepilo klase fleksibilnosti S2. Stoga je odabrano ljepilo ULTRALITE S2, jednokomponentno, visoko fleksibilno, lagano cementno ljepilo, razreda C2E S2 prema EN 12004, s produljenim otvorenim vremenom. Zbog njegove „kremaste" strukture omogućena je iznimno jednostavna primjena, a zahvaljujući laganom punilu, potrošnja ljepila iznosila je svega oko 3 kg/m².

Za fugiranje je upotrijebljena masa ULTRACOLOR PLUS koja je osigurala potpuno jednoličnu boju fuga. Sve dilatacije, spojevi dviju ploha ili različitih materijala zabrtvljeni su silikonskom masom za brtvljenje MAPESIL AC. Za poboljšano prianjanje te osiguranje čistoće spojeva uslijed eventualnih ostataka prašine i drugih nečistoća prethodno je nanesen PRIMER FD, dok je u dilatacije prethodno umetnuta traka od ekspandiranog polietilena MAPEFOAM.

TEHNIČKI PODACI

Vrijeme izvođenja radova: rujan 2011. – srpanj 2015. godine
Investitor: Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, Split
Projektant: Jerko Rošin, dipl. ing. arh., Studio R d.o.o.
Projektant interijera: Ante Vrban, dipl. ing. arh., Onix Grupa d.o.o.
Glavni izvođač radova: Graditelj Svratišta d.o.o., Zagreb
Glavni inženjer gradilišta: Stipan Žilić, ing. građ., Graditelj Svratišta d.o.o.
Izvođač keramičarskih radova: Jelinak gradnja d.o.o., Košute
Nadzor: Božidar Bogdanović, dipl. ing. građ., Bumes d.o.o., Split
Mapei koordinatori: Alen Sorić, Severin Čamdžić, Pero Smoljenović

PROIZVODI MAPEI

Mapefoam, Mapesil AC, Primer FD, Ultracolor Plus, Ultralite S2

Trebate li savjet o tome koje proizvode koristiti za vlastite projekte obratite nam se s povjerenjem putem doljnjeg obrasca.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi