Puknuće vodovodne cijevi (ili čak cijevi centralnog grijanja) jedan je od onih kvarova kod kojih brzom i spretnom reakcijom možete uštedjeti i ublažiti znatan iznos štete. Kao i prilikom svih kvarova na vodovodnim instalacijama, nužno je odmah prekinuti dotok vode isključivanjem, odnosno zavrtanjem glavnog ventila za vodu u kućanstvu. Sljedeći korak je kontaktirati majstora vodoinstalatera za uklanjanje kvara. No uz malo vaše spretnosti i strpljenja, i sami se možete odvažiti na popravak puknute cijevi.

Ako želite sanirati puknutu cijev samo do dolaska majstora, važno je znati da je često jedino potrebno osigurati dovoljan pritisak na puknuću kako bi se povratio integritet toka vode. Ako se radi o sitnijim puknućima i rupicama, to možete učiniti omatanjem samoljepljivom trakom, pričvršćivanjem komada gume, ljepljivom vrpcom za parkete ili čak priborom za krpanje gume na biciklu.

Radi li se o većem puknuću, trebat ćete malo više truda i pribora. Naravno, provjerite jeste li zatvorili vodu u potpunosti, ili barem na dijelu instalacija s puknućem te prijeti li mogućnost od izlijeva na električne instalacije. Jedno rješenje je moguće ako pri ruci imate C-stezaljku (poput onih za tesarske radove), komad drveta i gume. U slučaju površinski manjeg puknuća stavite komad gume na puknuće (ili u slučaju većeg omatajte gumu nekoliko puta oko cijevi) i zatim prislonite ravni komad drveta na gumu na mjestu puknuća te sve zajedno stegnite stezaljkom (također na mjestu puknuća). Ne biste vjerovali, ali do stare gume je vrlo jednostavno doći – od vaših poderanih guma za bicikle, automobile, tački ili na odlagalištima smeća. Čak i staro plastično ili gumeno crijevo, ako je dovoljno elastično može poslužiti!

Veća puknuća možete riješiti ako pri ruci imate širu obujmicu, ili obuhvatnu stezaljku, odnosno prstenasti rukavac. Naime taj komad alata će se postaviti s obje strane cijevi i puknuća te će mnogo čvršće i pouzdanije obuhvatiti i primijeniti pritisak na puknuće. Uz njega vam je potreban sam odvijač kako bi ga što bolje pričvrstili.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi