Opća bolnica Zadar osnovana je 1887. godine kao pokrajinska bolnica, no njezina povijest seže dalje u prošlost. Naime, prva civilna bolnica otvorena je 1804. godine kada je odlukom austrijskog komesara za Dalmaciju vojna bolnica pretvorena u civilnu. Time su stvoreni uvjeti da se 1806. godine pod francuskom vlasti otvori Medicinsko-kirurška škola. Bolnica je u tom razdoblju služila za praktičnu obuku studenata, a tu su se dodijelile i prve liječničke i ljekarničke diplome na ovim prostorima.

Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske monarhije Zadar je pripojen Italiji te 1923. godine Talijani preuzimaju bolnicu. Padom Italije u rujnu 1943. grad napuštaju i zdravstveni djelatnici, a zatvaraju se i zdravstvene ustanove.

Završetkom rata uspostavljaju se ambulante te se radi na uređenju ponovno otvorene bolnice. Od 1963. godine Opća bolnica zajedno s Domom narodnog zdravlja i zdravstvenim stanicama u Silbi, Preku, Božavi i Ninu čini Medicinski centar Zadar.

Tijekom Domovinskog rata bolnica je odigrala značajnu ulogu u zbrinjavanju velikog broja ranjenika s cijelog zadarskog područja. Od 1994. godine Medicinski centar Zadar podjelom na Dom zdravlja Zadar i Opću bolnicu Zadar prestaje s postojanjem. U novije vrijeme nadograđuju se i moderniziraju mnogi odjeli bolnice te osuvremenjuju novim uređajima nužnima za suvremene medicinske zahvate.

PVC podna obloga

Novi prostori u jugoistočnom dijelu bolnice namijenjeni odjelima ginekologije i pedijatrije dovršeni su sredinom prošle godine. Za prvu i drugu etažu ukupne površine 900 m2 odabran je homogeni PVC podni sustav. Kako bi se osigurala normama predviđena toplinska i zvučna izolacija prostora, na armiranobetonsku ploču položen je sloj ekspandiranog polistirena u projektom predviđenoj debljini.

Na njega je položen razdjelni sloj polietilenske folije na koju je izveden estrih standardne recepture u sustavu plivajućeg poda. Nakon sazrijevanja, odnosno hidratacije estriha uočene nepravilnosti u podlozi korigirane su brušenjem dijamantnim brusom. To je postojeći estrih pripremilo za naredne slojeve.

Izvođenje nosivog sloja

Kako bi se stvorila idealna prionjivost između postojećeg sloja estriha i novog izravnavajućeg sloja, nanesen je PRIMER G, temeljni premaz na osnovi sintetičkih smola u vodenoj disperziji. Ovaj premaz vrlo niskog sadržaja hlapljivih organskih spojeva razrijeđen je vodom u omjeru 1:2. Uslijedilo je nanošenje brzovezujuće, samorazlijevne izravnavajuće mase ULTRAPLAN koja je klasificirana kao CT-C30-F7-A2FL -s1 prema normi EN 13813.

Kako bi se izbjeglo stvaranje mjehurića zraka, površina je zaglađena ježastim valjkom. Nakon toga je prebrušena dijamantnim brusom, čime je podloga pripremljena za nosivi dio sustava. Nosiv sustav izveden je homogenim visokootpornim PVC-om u roli u različitim bojama na projektom predviđene pozicije.

PVC obloga u hodniku poliklinike.

Za polaganje PVC obloge korišten je ULTRABOND ECO V4SP, visokokvalitetno ljepilo na osnovi sintetičkih polimera u vodenoj disperziji, vrlo niske emisije hlapljivih organskih spojeva (VOC). Spojevi između rola zatvoreni su toplim varom, elektrodama za varenje koje su bojom odgovarale podnoj oblozi.

Prijelaz između poda i zida izveden je podizanjem podne obloge na zid do određene visine (tzv. holkel). Na holkel je završno ugrađena kapica koja je, osim estetskih razloga, postavljena da bi onemogućila prodiranje nečistoća između obloge i zida.

Novouređeni prostori Opće bolnice Zadar.

Novouređeni prostori Opće bolnice Zadar.

TEHNIČKI PODACI

  • Opća Bolnica Zadar, Zadar
  • Vrijeme izvođenja radova: 2021. godine
  • Investitor: Dom zdravlja Zadarske županije, Zadar
  • Projektant: Arhitektonski studio Rene d.o.o., Zadar
  • Glavni izvođač radova: Kameni zid d.o.o., Drniš
  • Glavni inženjer gradilišta: Ivan Baljkas, ing. Nadzor: Željko Predovan, Block Projekt d.o.o., Zadar Mapei distributer: Petrić Gradnja d.o.o., Zadar
  • Mapei koordinator: Antonijo Jukić, mag. ing. aedif.
  • PROIZVODI MAPEI Primer G, Ultraplan, Ultrabond Eco V4SP

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi