U samoborskom naselju Pavučnjak u jesen 2021. godine otvoren je dugoočekivani dječji vrtić Prepelica, područni objekt samoborskog vrtića Grigor Vitez. U novom vrtiću smjestile su se dvije odgojne skupine te su tako riješeni dugogodišnji problemi roditelja iz Pavučnjaka čija su djeca do prelaska u novi objekt pohađala uglavnom privatne vrtiće u mjestu Klinča Sela. Mjesta u novom vrtiću našlo se i za djecu iz Rakova Potoka, Petkovog Brega i Drežnika.

Odabir materijala za polaganje PVC obloge

Dječji vrtići iznimno su zahtjevne građevine u pogledu sigurnosti. Zbog toga je važno da se već u procesu gradnje koriste ekološki prihvatljivi materijali koji neće imati negativne učinke na zdravlje djece, krajnjih korisnika prostora.

U fazi realizacije projekta vrtića Prepelica izvođač podopolagačkih radova, tvrtka Asta Ars iz Zagreba, obratio se Odjelu tehnike Mapei Croatia s ciljem pronalaska najboljeg rješenja prema zahtjevima projekta. U vrtiću je bilo potrebno izvesti PVC podne obloge te odabrati rješenje s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva. Kako bi se zadovoljili navedeni zahtjevi, tehnolozi Mapei Croatia predložili su sustav koji se sastojao od temeljnog premaza ECO PRIM T, mase za izravnavanje ULTRAPLAN CONTRACT te ljepila za PVC podne obloge ULTRABOND ECO V4 SP.

SLIKA 1: MAPECOAT I 62 W dominira komunikacijskim prostorom podova vrtića; SLIKA 2: Završni premaz MAPECOAT I 62 W posjeduje EPD kojim se potvrđuje niska emisija VOC-a; SLIKA 3: Podna obloga od PVC-a u sanitarnim prostorima položena je na ekološko ljepilo ULTRABOND ECO V4 SP

Ekološka rješenja za sigurnost

Svi navedeni materijali iz sustava za polaganje PVC obloga imaju izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva te su nositelji oznake EC1 Plus, njemačkog instituta GEV koji je certificiran za kontrolu emisija hlapljivih organskih spojeva u materijalima za ugradnju u sustavima podova. Također treba istaknuti kako temeljni premaz ECO PRIM T kao i ljepilo za elastične podne obloge ULTRABOND ECO V4 SP nose oznaku Der Blauer Engel koja jamči nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva proizvoda te ne šteti zdravlju podopolagača i krajnjih korisnika prostora.

Kao masa za izravnavanje prije polaganja PVC podne obloge korišten je ULTRAPLAN CONTRACT. Razvijen je prema inovativnoj Fast Track tehnologiji te se iznimno brzo suši. ULTRAPLAN CONTRACT je izrazito visoke tlačne čvrstoće, čak 30 MPa, a koristi se za izravnavanja 1 – 10 mm. Omogućuje polaganje keramičkih pločica samo 3 sata nakon nanošenja, a ostalih vrsta elastičnih podnih obloga nakon 24 sata, što je i ovdje bio slučaj.

Podna obloga u hodnicima

U hodnicima vrtića bilo je potrebno izvesti podnu oblogu višeg razreda otpornosti na požar. U razgovoru s izvođačima predloženo je rješenje s masom za izravnavanje ULTRAPLAN MAXI koja je završno zaštićena dvokomponentnim epoksidnim završnim premazom MAPECOAT I 62 W na vodenoj bazi. I ovo rješenje odlikuje iznimna ekološka komponenta. Naime, i ULTRAPLAN MAXI ima oznaku EC1 Plus, dok je završni premaz MAPECOAT I 62 W razvijen za brojne primjene kao i za korištenje u čistim sobama gdje je emisija hlapljivih organskih spojeva presudna.

Rješenja koja podrazumijevaju proizvode s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva koji nisu štetni za zdravlje naših najmlađih moraju biti jedina opcija za odgojno-obrazovne ustanove.

Učenje i igra u sigurnim uvjetima

Djeca danas u vrtiću provode gotovo jednako vremena kao i kod kuće. Tu se igraju sa svojim prijateljima, primaju znanja i razvijaju vještine uz pomoć odgajateljica i odgajatelja te je izuzetno bitno da budu u sigurnom okruženju. Često zanemarujemo nevidljive komponente sigurnosti za zdravlje poput hlapljivih organskih spojeva koji se nalaze svuda oko nas, dok pojedine čestice mogu jako naštetiti našem zdravlju, pogotovo ako smo im kontinuirano izloženi. Izuzetno smo ponosni i sretni što tržištu možemo ponuditi rješenja koja podrazumijevaju proizvode s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva koji nisu štetni za naše zdravlje, u ovom slučaju zdravlje naših najmlađih!

TEHNIČKI PODACI

  • Dječji vrtić Prepelica, Pavučnjak
  • Vrijeme izvođenja radova: rujan 2020 – rujan 2021. godine
  • Investitor: Grad Samobor
  • Projektant: Blok A3 d.o.o., Zagreb
  • Glavni izvođač radova: V.M. Gradnja d.o.o., Bregana
  • Izvođač podopolagačkih radova: Asta Ars d.o.o, Zagreb
  • Nadzor: Opting d.o.o., Samobor Mapei koordinator: Nenad Karalija

PROIZVODI MAPEI

  • Polaganje PVC podne obloge: Mapecoat I 62 W, Ultraplan Maxi, Eco Prim T, Ultraplan Contract, Ultrabond Eco V4 SP

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi