Veliki povezani prostori stvaraju mogućnost većeg kreativnog izražavanja u oblikovanju i oblaganju poda, stvarajući zanimljive prostorne odnose. Poigrajte se oblicima i bojama!

Postojeće stanje:

Šaljem vam tlocrt dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, koje bih htio urediti moderno. Ne znam kako smjestiti sjedeću garnituru i blagovaonicu, zbog položaja prozora i vrata. Htio bih da u prostoru bude upotrijebljen dekorativni kamen, tamne podove te da prostor ne izgleda sterilno kao na katalozima koje stalno pregledavam.

Rješenje arhitekta:

Vaš dnevni trakt pruža mogućnost kvalitetnog uređenja. U prostoru koji je dovoljno osvijetljen dnevnim svjetlom i prostran, poput vašeg moguće je koristiti tamne podove, za razliku od malih prostora gdje nije preporučljiv. Ipak, kako bi tamna boja poda (predlažemo ne pretaman parket – pareni jasen) došla još više do izražaja, predlažemo kombinaciju sa svijetlim pločicama.

Dnevni boravak smjestite nasuprot glavnom ulazu u dnevni trakt, uz fiksnu stranu staklene stijene, a komodu za tv smjestite na zid uz blagovaonicu, koja će u ovakvoj dispoziciji biti dovoljno blizu kuhinji, što je funkcionalno rješenje.

Kuhinja je predviđena u niši koja je vrlo mala pa ćemo ju prostorno proširiti i povezati šankom sa dnevnim boravkom.

Na zid iznad sjedeće garniture smjestite policu koja je kombinacija punih i praznih elemenata i koja će bojom pratiti boju parketa. Ovaj dinamični oblik odlično će se slagati sa statičnim elementom za sjedenje, koji je u svijetlokrem boji.

Klub stolić izvedite u kombinaciji drva i stakla. Zid sa tv komodom i blagovaonskim stolom povežite u cjelinu na način da upotrijebite element u obliku slova Z, koji je konzolno vezan na zid. Sastoji se od punog i staklenog elementa, od kojih je stakleni osvijetljen cijelom svojom dužinom. Gornji dio zida obojite nježnozelenom bojom, a donji obložite dekorativnim kamenom. U donju bazu punog elementa u zoni blagovaonice ugradite rasvjetu koja će obasjavati reljefni kameni zid.

Tamni pod prekinite krivuljom koja dijeli dnevnu zonu od kuhinje, a koja će cijelom prostoru dati profinjen izgled. Kuhinju izvedite u svijetloj boji, jer je prostor uzak, a konzumnu plohu šanka od stakla, kako bi prostor zadržao prozračnost koju mu daju veliki stakleni otvori.
Sva vrata izvedite u kombinaciji stakla i tamnog drveta, poput parketa.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi