Učinite prostoriju većom

Prostor na zidovima gdje su prije bili radijatori ili pločasti grijači može se iskoristiti za drugu namjenu i tako vam omogućiti veću slobodu kod uređivanja prostorija. Zbog toga se može reći da podno grijanje čini prostorije većima.

Kad je dubina ugradnje grijača ograničavajući faktor

Kod renoviranja građevina obično je dubina ugradnje ograničavajući faktor. Ljudi najčešće ne žele snositi skupe i dugotrajne radove kao što su podizanje pragova vrata, prepravljanje vrata itd. U tom slučaju nudimo vam tanko podna rješenja za podno grijanje kod renoviranja.

 • Neki od tih grijača mogu se postavljati direktno na zapaljive materijale kao što je iverica i mogu se polagati u tanki sloj samo izravnavajuće mase ili direktno u sloj građevinskog ljepila
 • Drugi se mogu postavljati direktno ispod parketa ili laminatnih podova bez upotrebe bilo kakvih smjesa za poravnavanje
 • Ukoliko dubina ugradnje nije ograničavajući faktor tada se mogu koristiti i klasični grijaći kabeli

Brzo i lako upravljanje

Temperaturu poda u kojem je ugrađeno podno grijanje tokom renoviranja obično je vrlo brzo i lako regulirati obzirom da su grijači smješteni tik uz podnu oblogu. To je izuzetno pozitivna pogodnost jer rezultira niskom potrošnjom energije.

 1. Toplinska izolacija
 2. Negoriva podloga
 3. Milimat grijaća mreža
 4. Tanki sloj betona ili građevinskog ljepila
 5. Membrana
 6. Pločice

Kad je maksimalna debljina poda 15 mm

Milimat podovi omogućavaju rješenje kad se novi pod može podići samo 15mm iznad postojećeg.

Prilagodba postojećem podu

Milimat grijaća mreža jednostavno se odmota i postavi po postojećem podu, oblijeva se tankim slojem betona ili građevinskog ljepila. Milimat mreža snage 80W/m2 može se postaviti i direktno na gorivu podnu oblogu, dok se mreže snage 130W/m2 obavezno polažu na negorivu podnu oblogu.

Stabilna podna obloga koja podnosi potrebno opterećenje

Provjerite da je podna obloga otporna na toplinu i da posjeduje sposobnost da podnese potrebno opterećenje. Ukoliko je potrebno grijaći kabel se može skinuti s mrežice kako bi se bolje prilagodio prostoriji. Pazite na razmak između grijača ostane isti kakav je i na samoj mrežici. Izbjegavajte međusobno dodirivanje i preklapanje grijača.

Upravljanje

Tanki podovi idealni su za kontrolu termostatima koji imaju program uštede dan/noć ili drugi oblik vremenskog upravljanja. Svakako se preporučuju termostati s podnim senzorom.

 1. Toplinska izolacija
 2. Negoriva podloga
 3. Milimat grijaća mreža
 4. Tanki sloj betona ili građevinskog ljepila
 5. Membrana
 6. Pločice

Kad je maksimalna debljina poda 30 mm

Ukoliko imate mogućnost podići visinu novog poda za 30mm ili više najbolji izbor je korištenje TXLP ili TKXP grijaćih kabela. Pazite na snagu po dužnom metru grijača i razmak između grijača radi jednolike distribucije topline.

Preporuka – grijači TXLP/2R

Za ovakav slučaj preporuča se grijaći kabel TXLP/2R snage 10W/m s ugrađenim hladnim krajem. Kabel se postavlja direktno na postojeći pod i oblijeva betonskom glazurom. Nakon stvrdnjavanja postavljaju se keramičke ili vinilne pločice. Ukoliko stavljate drveni pod svakako pazite na snagu po kvadratnom metru poda.

Ne postavljajte grijanje snagom većom od 80W/m2 osim u slučajevima kad proizvođač parketa to izričito dozvoljava.

 1. Kabel postavljen iza WC školjke radi sušenja kondenzirane vode
 2. Sifon
 3. Razmak od sifona mora biti najmanje 100mm
 4. Spoj hladnog kraja (smješten u suhoj zoni poda)

Montaža grijača direktno ispod parketa ili laminata

Millidry grijaće mreže dizajnirane su kao ˝suho˝ rješenje za podno grijanje ispod parketa i laminata obzirom da grijače nije potrebno oblijevati betonom ili ljepilom. Snaga po kvadratnom metru ograničena je na 65W kod 230V.

Postavljanje

Millidry grijaće mreže se jednostavno odmotaju i jednoliko rasporede po podu na sloj pjenaste folije koja se i inače stavlja prije polaganja parketa. Grijaća mreža postavlja se u suprotnom smjeru od polaganja laminata ili parketa tako da ploče parketa/laminata nasijedaju poprijeko a ne uzduž grijača. Pogledajte sliku za pravilno polaganje. Ukoliko proizvođač parketa/laminata zahtijeva postavljanje hidroizolacije ista se mora postaviti između postojećeg poda i pjenaste folije. Višak pjenaste folije potrebno je ukloniti tako da folijom bude pokriven samo prostor grijača.

Spoj hladnog kraja i završetak grijača potrebno je ugraditi u uski prorez na podu. Prije postavljanja parketa ili laminata potrebno je grijaću mrežu prekriti grubim filcom kako bi se osigurao prostor između parketa i grijača i spriječilo pregrijavanje grijača.

 1. Toplinska izolacija
 2. Postojeći pod
 3. Pjenasta folija
 4. Millidry grijaća mreža
 5. Grubi filc
 6. Parket/laminat

Priključak na napajanje

Millidry grijaće mreže imaju tvornički ugrađeni hladni kraj. On se provlači kroz instalacijsku cijev ili kabelski kanal do termostata koji se priključuje na izvor napona. Svi sustavi grijanja grijaćim kabelima moraju biti zaštićeni od proboja prema uzemljenju i od kratkog spoja propisanim zaštitnim uređajima. Struja prorade takvih uređaja mora biti najviše 30mA.

Izvor: GRIJANJE LEHNER d.o.o.

GRIJANJE LEHNER d.o.o.
GRIJANJE LEHNER d.o.o.
Dostupnost asortimana na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi