Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od koristi prilikom odabira vrlo važnog segmenta uređenja svih unutarnjih prostora – podnih obloga – uzevši jednako u obzir estetski dojam kojim bi trebale zračiti kao i njihovo što je moguće lakše održavanje.

Tvrde podne obloge

Za interijere na našoj obali teško je naći bolje rješenje za podne obloge od prirodnog kamena, kojim ćemo svakako unijeti dio mediteranskog ozračja u svaki prostor. Za najbolji efekt, preporučujemo nijansu bijelo-žućkastog uglačanog kamena kakvog nalazimo na izlizanim kamenim uličicama starih dalmatinskih gradova. Eventualne nepravilnosti u samom kamenu i njegovom postavljanju djelovat će šarmantno. Ovakvo rješenje savjetujemo za sve prostore, a posebno za hodnike, dnevne boravke i kupaonice, bez obzira na osnovni stil uređenja. Alternativno, u hodnicima i kupaonicama lijepo će "sjesti" i svijetlo sivi kamen vapnenac, koji je iznimno otporan i lagan za održavanje.

Kao alternativa kamenu, u rustikalno uređenim prostorima će posebno lijepo izgledati grublje obojene daske (debeli namaz tamno smeđe ili zelene boje), što preporučamo za dnevne boravke ili spavaće sobe. Ovakvo rješenje ipak ne savjetujemo za suvremeno uređene prostore, kao niti za one klasičnog "štiha". Za razliku od kamenih podova, drveni podovi od grubljih, obojenih dasaka, mogu se djelomično prekriti pamučnim ili (tanjim) vunenim tepisima manjih dimenzija.

Keramičke pločice, a posebno one od terakote, vrlo su dobro rješenje u svim mediteranskim prostorima, a dodatan "bonus" takve podne obloge jest to što s vremenom primaju na sebe patinu koja će dati svakoj prostoriji na posebnosti i karakteru. Ovaj tip podne obloge posebno dobro izgleda u blagovaonicama, kuhinjama i hodnicima, a može se djelomično prekriti i tanjim vunenim tepisima žarkih boja s apstraktnim uzorcima. Ako niste ljubitelj terakote i želite unijeti u prostor "dašak" Toskane i drevne antike, dobar odabir su mozaik pločice, a posebno one s naglašenim (plastičnije prikazanim) vegetativnim mediteranskim motivima (maslina, grana smokve i sl.). Takvi podovi su najatraktivniji u većim hodnicima i dnevnim boravcima te se ne pokrivaju tepisima, a uz njih će lijepo ići klasičniji namještaj. S druge strane, mozaik pločice s apstraktnim, geometrijskim motivima dobro će se uklopiti i u suvremene, minimalistički uređene prostore. Kolijevka mozaika jest Sredozemlje, zato nemojte dvojiti o tome da li će se uklopiti u vaš prostor na moru!

Mekane i druge podne obloge

Iako mediteranski stil ne podnosi suviše tepiha, ako ih se ipak koristi na "strateški" određenim mjestima (npr. uz krevet) predlažemo one manjih dimenzija i isključivo od prirodnih materijala. Ako u domu imate malu djecu ili starije članove obitelji, u moderno uređenim kupaonicama dobrim će se rješenjem u kupaonicama pokazati gumena podloga kao i hrapavi vinil. Oba su materijala iznimno trajna, otporni su na vodu i nisu skliski, stoga se njihovim postavljanjem u kupaonice nećete više toliko brinuti za sigurnost najmlađih i najstarijih članova obitelji. Pri tom valja napomenuti da se hrapavi vinil, za razliku od gume, nešto teže održava s obzirom da ga mogu trajno oštetiti sva abrazivna sredstva za čišćenje.

Opći savjeti – 10 savjeta stručnjaka:

  • Prilikom postavljanja kamenih podnih obloga razmislite o mogućnosti ugradnje ambijentalnih rasvjetnih podnih lampi.
  • Za mjesta gdje postoji veća mogućnost onečišćenja kamena, odlučite se za lakirani (impregnirani) kamen.
  • Ako se odlučite za keramičke pločice, uvijek kupite 10-15% više pločica od količine koju ste izračunali da će vam biti potrebna. Nikad se ne zna koliko će ih se uništiti prilikom rezanja i postavljanja!
  • Pločice manjih dimenzija vizualno će povećati prostor, dok za veće vrijedi obrnuto. Prostor će vizualno smanjiti i sve tamne pločice, bez obzira da li su glazirane ili ne.
  • Za manje prostore se preporuča mozaik. Boje fuga su iznimno važne, posebno ako želite posebno naglasiti dio mozaika – tamnije fuge će naglasiti svjetlije komadiće mozaika, dok će svjetlije naglasiti tamnije. Boje fuga koje se i dalje najčešće stavljaju u procijepe mozaika su bijela, crna i siva.
  • Složeniji uzorci većih dimenzija mogu biti prenametljivi u malim prostorima, stoga uz njih ide samo jednostavan namještaj uz tek po koji dekorativni element.
  • Iako vrlo atraktivni i dobri toplinski i zvučni izolatori, većina tepiha teže se održava. Kako mediteranski ugođaj teži jednostavnosti, predlažemo izbjegavanje svih debljih tepiha većih dimenzija, posebno na mozaik pločicama!
  • U prostorima na moru, prednost dajte prirodnim materijalima i onima koji se najlakše održavaju.
  • Sivi vapnenac, kao i terakota, s vremenom dobiva na karakteru i postaje još ljepšim i zanimljivijim.
  • U jednoj prostoriji možete kombinirati dvije vrste poda (ovakvo rješenje će dobro izgledati samo ako je prostorija veće kvadrature).

Fotogalerija (6)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi