Koji je omjer sastojaka u cementnoj podnoj glazuri?

Sadržaj pijeska, cementa i vode potreban za optimalnu čvrstoću podne glazure, iznosi otprilike kao na našem grafikonu.

Često nas zovu majstori ili vlasnici nekretnine s informacijom da je izmjereno 80 ili 100% vlage u podnoj glazuri, što je naravno netočna informacija. Moramo napomenuti da nije moguće da vlaga u glazuri iznosi 100% iz jednostavnog razloga – glazura nije bazen da bi se sastojala od 100% vode.

Udio vode u estrihu je otprilike 8% do 12% tako da postotak vlage ne može biti veći. Ono što je bitno napomenuti, kod kontaktnih digitalnih uređaja za mjerenje vlage, oni najčešće pokazuju mjerne jedinice «digite», a ne postotak vlage. Uobičajeni raspon je 0-100 digita (naš uređaj ima raspon od 0-200 digita radi preciznosti).

Na fotografiji smo mjerili vlagu u glazuri koja je isušivana odvlaživačima i mjeri 111,1 što je ekvivalent od 2,4% posto vlage.

Radili smo usporedbe različitih uređaja, i postoje sitna odstupanja, ovisno od proizvođača do proizvođača. Vlasnici uređaja za mjerenje moraju proučiti upute o korištenju, kako bi ispravno upotrijebili uređaj i znali točan postotak vlage u glazuri.

Kad uređaj pokaže broj 80, to nikako nije postotak vlage, već 80 «digita». Osamdeset «digita» odgovara vrijednosti od cca 5% vlage. Ali je potrebno proučiti upute gdje su navedene točne mjere i tablica vrijednosti. Moramo napomenuti da je između 5% vlage u glazuri i 2% koliko je dozvoljeno za postavljanje laminata, stvarno ogromna razlika.

Kako možemo biti sigurni da je podloga dovoljno suha da bi mogli postavljati parkete, laminat, pločice i ostale obloge?

Najtočniji i najprecizniji način za izmjeriti vlagu u glazuri je CM (Carbidna metoda) mjerenja. CM radimo prije polaganja podne obloge, osobito parketa i neke vrste smola koje su osjetljive i važno je da budu postavljene na suhu podlogu. CM skala na uređaju pokazuje vlagu u postocima.

Koliko uopće traje sušenje glazure prirodnim putem i možemo li paušalno procijeniti vrijeme isušivanja? Koji čimbenici utječu na brzinu isušivanja?

PROLUFT - rješenja protiv vlage
PROLUFT - rješenja protiv vlage
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi