Uobičajeno je da većina obitelji ne želi prekoračiti budžet te posljedično tome ni kvadraturu pri gradnji novog objekta – stoga je vrlo uputno porazgovarati s arhitektima i savjetnicima o konkretnim prijedlozima za projektiranje. Odlučujuće pitanje pri tome je koliko soba trebaju članovi obitelji i koliko svaka od njih treba biti velika. Projektant tada ima za zadaću u okviru mogućih intervencija osmisliti optimalno rješenje za buduće stanare. Pri tome ima nadasve zgodnih rješenja koja u pravilu ne iziskuju puno prostora. Važno je znati gdje je moguće uštedjeti na prostoru bez da se mora računati s nemogućnosti korištenja potrebnog prostora – i kako se pod određenim uvjetima može osigurati puno više stambene prostornosti bez povećanja kvadrature kuće.

Dječje sobe nikada ne mogu biti prevelike

Danas je uobičajeno da obiteljska kuća ima temeljne mjere od 100m 2 što na kraju kod objekta na polukat sveukupno iznosi 130 do 140m 2 stambene površine – u prizemlju nešto više, a na katu zbog krovne kosine nešto manje. Kućice s mjerama od samo 8 × 9 m su rijetkost i iznutra malo pretijesne. Sveukupna površina jedne kuće je jedna stvar, a veličina pojedinih prostorija sasvim druga. Kod podijele prostora radi se o tome da se postave prioriteti. Dnevni boravak npr. može imati kvadraturu od 20 do 25m 2, ali također 30 ili 40m 2. Kad je blagovaonica u pitanju, 12m 2 prostora je minimum, a najudobnije je unutar kvadrature od 15m 2 naviše. Za dječju sobu trebat će najmanje 12m 2, a idealno bi bilo kada bi se kvadratura mogla povećati do 20m 2. Kada se razmisli o tome koliko djeca i mladi provode vremena u svojoj sobi i na koje ju sve načine koriste iz dana u dan, dolazi se do slijedećeg zaključka: ako je potrebno, treba žrtvovati koji metar roditeljske sobe u korist dječje. Funkcionalne prostorije mogu prema osobnom stambenom nahođenju i prema namjeni biti različitih veličina: manjih ili većih mjera. Minimum za funkcionalnu kuhinju leži negdje oko 10m 2, a kvadratura od 15 do 20m 2 omogućava uistinu komotno kuhanje uz mogućnost integriranja blagovaonice. Veće od toga spada već u luksuz.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi