Plijesan u ormaru veoma je neugodna pojava. Najčešće nastaje u vlažnoj odjeći ili rublju koje je spremljeno u ormar prije nego što se dovoljno osušilo. Zatvorite li odmah vrata ormara pustit ćete da se vlaga unutra zadrži i zbog toga će tijekom određenog vremena nastati plijesan.

Opasnost od plijesni naročito prijeti ormarima koji se nalaze uz vlažan vanjski zid zato što se na stražnjoj strani ormara kondenzira voda pogodna za razvoj plijesni.

Javi li vam se sumnja za razvijanje plijesni u ormaru odmah ga ispraznite, pomirišite i temeljito pregledajte i ormar i odjeću. Nemojte misliti da ne trebate ništa učiniti ako odjeća samo miriši po plijesni, a ništa se ne vidi. Svakako prozračite svu odjeću na dvorištu, terasi ili balkonu, operite je ili odnesite u čistionicu.

Primijetite li da se na odjeći nalazi plijesan mrlje ćete najbolje ukloniti sredstvom za čišćenje koje sadrži limunsku kiselinu. Uočite li pak da se plijesan uhvatila za veće površine ormara očistite ga sredstvom koje sadrži ocat. Pustite da vrata ormara budu neko vrijeme otvorena.

Zahvati li plijesan kožne torbice ili remenje njih se većinom ne može spasiti, već su za baciti. Imajte na umu da odjeću koja je zahvaćena gljivicama plijesni ne bi smjeli protresati bez zaštite za usta (primjerice maske) jer su spore plijesni opasne za zdravlje.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi