Arhitekt Jan Werner stvorio je senzacionalni dom suvremene arhitekture za stomatologa i njegovu obitelj iz istočno tirolske zajednice Dölsach.

"Kuća se integrira u okoliš i istovremeno živi načela održivosti i ekologije", objašnjava Jan Werner, koji planine vidi kao svoj izvor snage i inspiracije. Održivost i ekologija od posebnog su značaja za Wernera u smislu koncepcije i odabira materijala.

Održivost je našla svoj put i u projektu Dölsacher s vlastitim energetskim konceptom. Dakle, krov je bio okrenut prema jugu, tako da fotonaponski sustav može optimalno uhvatiti sunčevu svjetlost, toplinska pumpa se "skrivala" u garaži.

" Sivo-zelene serpentine urezane u kamen Istočnog Tirola; njegova struktura i priroda nadahnuli su me u dizajniranju ove kuće ", kaže Werner koji je s Istočnim Tirolom bio usko povezan od djetinjstva.

Heterogena zajednica

Istočnotirolska zajednica vrlo je otvorena i tolerantna u pogledu suvremene arhitekture. Tako danas kombinira klasične stare seoske kuće s modernim zgradama.

Zadatak se na prvi pogled činio "vrlo zahvalan". Na drugi pogled, izazov je bio veći nego što se prvotno mislilo. Budući da se posjed nalazi na brežuljku visoko iznad Dölsacha, strmo se spušta nizbrdo, a prema sjeveru vodi do vrha planine. Werner je želio podjednako uhvatiti pogled na Dolomite i sjeverozapadni dio doline Lienzera.

Otvorena geometrija

Kuća ima otvorenu geometriju, koju upotpunjuju suprotni Dolomiti. Ogromna staklena fronta nudi svojim stanarima i njihovim gostima istovremeno pogled na prekrasnu dolinu i visoke vrhove planine.

Fasada je ventilirana izrađena fasadnim sustavom Prefa. Pruža savršenu klimu u zatvorenim prostorima u svim godišnjim dobima, a ove regije mogu biti vrlo ekstremne.

"Za klijenta je bilo vrlo važno da građevina bude ekološka i održiva", naglašava Werner. Budući da se Prefa najvećim dijelom proizvodi od sekundarnog aluminija i beskonačno se može reciklirati, time je mogla udovoljiti potrebnim zahtjevima

Dva mjeseca rada na zahtjevnom krovu i fasadi

Za provedbu projekta su bili odgovorni majstor, limar Gerald Ortner i njegov tim. Ortner je osnovao vlastitu tvrtku u dobi od 23 godine. Danas ima 26 zaposlenih i kod kuće je na krovovima u Koruškoj i Istočnom Tirolu. Nekad je bio najmlađi majstor limar u Austriji i poznati je obrtnik. U svojim projektima posebno cijeni izazov.

Majstor je samostojećoj kući u Dölsachu osigurao krov i fasadu u samo dva mjeseca. Za građevinu u Dölsach-u korišten je PREFA FX.12 u svijetlosivoj boji. "Rad s Prefa matrijalima je nešto posebno. Tehnologija i izrada su uvjerljivi ", kaže Ortner.

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi