Tročlana obitelj, koja očekuje proširenje za još jednog člana, želi proširiti stan u kući na dosad neiskorišteni dio potkrovlja. Postojeći dio stana će služiti za dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju i kupaonicu, tako da u zahvatu treba organizirati dvije dječje sobe, roditeljsku sobu, garderobu i spremište.

Budući da potkrovlje ima s jedne strane široku krovnu kućicu, na čijem dijelu je krov viši, dvije dječje sobe su organizirane uz nju kako bi se maksimalno iskoristila. Pregradni zid se veže na okvir prozora, koji će se morati prilagoditi novom rasporedu prostorija. Hodnik koji je neophodan za komunikaciju proširuje se na prostor spremišta i garderobe, a na kraju hodnika je dvostrano orijentirana roditeljska soba. Pristup iz starog dijela stana preko tri stepenice je izmaknut u odnosu na hodnik, tako da je na tom dijelu malo proširenje koje može poslužiti za priručno odlaganje stvari.

Zbog tog izmaka sobe su bolje izolirane od zvuka iz dnevnog dijela stana. Dječje sobe imaju dovoljno mjesta za krevet, ormar, radni stol i fotelju ili policu. U roditeljskoj sobi, osim kreveta u višem dijelu sobe, moguće je smjestiti ormare i police u nižem dijelu. U predloženom rješenju garderoba i spremište imaju dvokrilna klizna vrata, budući da bi zaokretna udarila u strop koji se snižava. Ona mogu stajati i otvorena kako bi se vizualno proširio hodnik. Ovisno o mogućnostima treba dodati krovne prozore u trenutno neosvijetljene prostore, prilagođeno rasporedu krovne konstrukcije.

Autor: ovlaštena arhitektica Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh
ARHIZED STUDIO d.o.o.

ARHIZED STUDIO d.o.o.
ARHIZED STUDIO d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi