Na katu obiteljske kuće nalaze se tri sobe i ulazni prostor u koji se ulazi s terase nešto više od razine terena. Pregradne zidove je moguće ukloniti kako bi se organizirao stan odvojen od donje etaže, površine 63 m2.

U predloženom rješenju organiziran je mali ulazni prostor s garderobnim ormarom, koji služi kao vjetrobran prema vanjskom prostoru. Pozicije soba su odabrane tako da se koriste postojeći prozori i da sve sobe imaju pogled prema jugoistoku (prema terasi), uz najmanju površinu hodnika. Boravak je zato organiziran u središtu tlocrta, ima dvostranu orijentaciju i iz njega se ulazi u ostale prostorije. Kupaonica je, kako se ne bi miješali mirisi, od boravka odvojena pretprostorom u kojem je smještena perilica rublja. Njen položaj određen je položajem kanalizacijske vertikale u donjoj etaži. Kuhinja je nasuprot kupaonici, a uz nju je smješten stol za jelo. Dječja soba je u dijelu tlocrta (s postojećim dimnjakom) u kojem ne bi stao bračni krevet, a roditeljska soba smještena je uz ulazni prostor. Osim u spavaćim sobama i ulaznom prostoru, mjesta za garderobne ormare ima i u dnevnom boravku.

Postojeći otvor za ulaz na jugoistočnom pročelju sada služi za balkonska vrata iz boravka, a otvor za novi položaj ulaza i dodatni prozor u boravku potrebno je otvoriti prema projektu statičara.

Ako raspored instalacija u prizemlju omogućuje zamjenu položaja kupaonice i kuhinje, zrcalnim okretanjem dnevnog boravka i ulaznog prostora, dobilo bi se rješenje s direktnim ulaskom u roditeljsku sobu iz boravka, a dječja soba bi bila odvojena ulaznim prostorom.

Autor: ovlaštena arhitektica Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh
ARHIZED STUDIO d.o.o.

ARHIZED STUDIO d.o.o.
ARHIZED STUDIO d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi